Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Marcel de Leeuwe (redactie) | 13-08-2013 | Article Rating | (0) reacties

Video: tips voor goed filmen

Video wordt steeds belangrijker binnen e-Learning. In deze blogpost een paar goede en leerzame bronnen om goed te leren filmen.

Video steeds belangrijker

Video wordt steeds belangrijker. Als we kijken naar alleen al de statistieken van YouTube (d.d. 12 augustus 2013) zien we dat elke maand meer dan 6 miljard uur aan video wordt bekeken. Dat is bijna een uur voor elke mens op aarde en twee keer zoveel als vorig jaar.

Ook binnen e-Learning biedt video een manier om effectieve en krachtige content te bieden op een relatief eenvoudige en snelle manier. Het mooie is dat het maken van content dichtbij komt voor inhoudsdeskundigen en onderwijskundigen. Veel deelnemers aan de training Video in e-Learning die ik verzorg gaan zelf educatieve video’s maken en weten met basiskennis en onderwijskundige talenten iets moois en bruikbaars te maken.

Filmen en monteren leer je natuurlijk door het vooral te doen en fouten te maken maar er is een heel aantal boeken, online materiaal en video’s die je snel op weg helpen. In deze blogpost de beste bronnen op een rijtje.

Leren filmen met een boek

Er zijn veel boeken over filmen. Een standaardwerk dat ik bij iedere training aan deelnemers meegeef is ‘Films maken’ van Roemer Lievaart.

Het is een praktisch boek dat een groot aantal onderwerpen behandelt op een eenvoudige manier. Lievaart weet uitstekend de balans te vinden tussen breedte en diepte van de inhoud.

Een goed Engelstalig eBook is ‘The videomaker guide to video production’, een praktische verzameling artikelen. Geschreven door verschillende auteurs dus niet zo consistent en goed als het boek van Lievaart.

Een derde goed eBook is de ‘MediaStorm Field Guide, to powerful multimedia storytelling’. Mooie van deze iBook is de hoeveelheid perfecte voorbeelden met video. Dat is veel duidelijker dan dat je sommige principes in tekst of afbeeldingen uitvoert.

Leren filmen met een F2F cursus

Zoals gezegd verzorg ik zelf een training Video in e-Learning die je specifiek leert om video toe te passen binnen e-Learning. Met veel aandacht voor onderwijskundige toepassingen.

Er zijn echter veel zinnige opleidingen en cursussen die gaan over filmen/monteren of storytelling. Zonder de aandacht voor onderwijskundige dingen maar wél goed.

De Vakopleiding CAMJO van Open Studio in Amsterdam is een omvangrijke opleiding waar je leert filmen, monteren, interviewen etc. Het is een erg praktische opleiding die een prima prijs-kwaliteit verhouding biedt. Er wordt gefilmd met camera’s die je mag lenen (of je eigen camera) en gemonteerd met Final Cut Pro X.

Een tweede cursus die ik ook zelf heb gevolgd is ‘Storytelling in tekst en beeld’ bij de Media Academie in Hilversum. Superinspirerend met geweldige docenten die diep duiken in het visuele verhalen vertellen. Je kijkt daarna niet meer hetzelfde naar TV en documentaires.

Leren filmen met webbased training

Natuurlijk is er ook online voldoende te vinden. Op de themasite ‘Video in het onderwijs’ van Kennisnet is veel bruikbare informatie en voorbeelden te vinden.

Kennisnet heeft ook een Online workshop ‘Video in de les’ gemaakt. Deze webbased training is gratis te gebruiken.

Een andere, meer technische webbased training is ‘A Look at Open Video’ die inzichtelijk maakt wat er gebeurt met open videobestanden, streamen, codecs etc.

Leren filmen met video’s

Er is een groot aantal video’s waarin je verschillende aspecten van het filmen en monteren leert.

Videomaker is een magazine (op papier) maar ook een sterke online community waarin je webinars kunt volgen maar er worden ook zeer bruikbare tutorials aangeboden. De tutorials vind je hier.

Voorbeeld is deze video waarin je leert hoe je onderwerp moet ‘framen’.

Tenslotte is de Vimeo Video School een aanrader. Leer in korte filmpjes met een twist over veel verschillende onderwerpen. Hoog DIY-gehalte.

Heb jij nog tips voor bronnen etc. dan nodig ik je van harte uit om deze in de opmerkingen toe te voegen!


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.