Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 16-09-2011 | Article Rating | (0) reacties

Sakai richt zich op Europa


De Universiteit van Amsterdam en Edia organiseren deze maand de Europese Sakai conferentie. Sakai is een open source leer- en samenwerkingsomgeving die door een groot aantal toonaangevende universiteiten wordt gebruikt voor online ondersteuning van onderwijs en onderzoek.

 

Open source software biedt de mogelijkheid om de broncode van programmatuur in te zien, verder te ontwikkelen, te gebruiken en te distribueren. De afgelopen tien jaar zijn er tal van open source software producten op de markt gekomen, waaronder producten die inmiddels bekend zijn bij het grote publiek. Voorbeelden hiervan zijn het tekstverwerkingsprogramma Open Office, de Blogsoftware Wordpress en het besturingssysteem Linux. Open source software kan naar de eigen wensen worden aangepast en biedt daardoor veel flexibiliteit. Daarnaast reduceert open source software ook vendor-lockin, waarbij gebruikers afhankelijk worden van leveranciers en niet kunnen wisselen van leverancier door de hoge kosten die daarmee gepaard gaan. Open source systemen bestaan inmiddels in bijna iedere sector, dus ook in het onderwijs.

 

Binnen het onderwijs wordt steeds meer gebruikt gemaakt van digitale leeromgevingen om het primaire proces te ondersteunen. Via de digitale leeromgeving worden bijvoorbeeld mededelingen geplaatst, discussies gevoerd, bestanden gedeeld en opdrachten ingeleverd. Op dit moment zijn digitale leeromgevingen bijna niet meer weg te denken  als tool voor zowel docenten als studenten. In Nederland maken daarom ook alle instellingen in het hoger onderwijs gebruik van een digitale leeromgeving.  Dit zijn meestal omvangrijke informatiesystemen die grote hoeveelheden data bevatten en daardoor vaak meerdere jaren in gebruik zijn.

 

De afgelopen jaren zijn er verschillende open source leeromgevingen ontwikkeld die in rap tempo een plek hebben veroverd in de markt. Sakai (www.sakaiproject.org) is één van deze open source leeromgevingen. Het webgebaseerde systeem is in 2004 geïnitieerd door een aantal grote Amerikaanse Universiteiten, waaronder Indiana University, MIT, Stanford en University of Michigan. Op dit moment wordt  Sakai ingezet als digitale leeromgeving op tal van toonaangevende universiteiten wereldwijd. Het gebruik in Europa en met name Nederland loopt echter achter; in Europa wordt de markt van digitale leeromgevingen gedomineerd door commerciële producten.  Anderzijds wordt vanuit de overheid het gebruik van open source software en open standaarden steeds meer gestimuleerd.

 

Van 26 tot en met 28 september wordt in Amsterdam de Europese Sakai conferentie gehouden. Deze conferentie wordt georganiseerd door de Universiteit van Amsterdam, die sinds 2006 gebruik maakt van Sakai, in samenwerking met Edia, commercieel partner van de overkoepelende Sakai Foundation. Dit jaar is het thema van de conferentie “Focusing on European Adoption”.  De conferentie zal worden bezocht door een internationaal publiek en vormt een mogelijkheid om kennis te maken met een unieke community van samenwerkende instellingen die  gezamenlijk werken aan de continue verbetering van Sakai.

 

Eén van de hoogtepunten van de conferentie is de keynote van prof. dr. Bradley Wheeler, vice-president informatie technologie & CIO van Indiana University (meer dan 100.000 studenten). Wheeler is één van de founding fathers van onder meer Sakai en HathiTrust (onderdeel van het Google Book project).  Wheeler zal ingaan op het tweede decennium van open source: geleerde lessen en mogelijkheden voor de toekomst.

 

Tijdens de conferentie zal daarnaast een groot aantal sprekers van participerende instellingen sessies verzorgen over actuele ontwikkelingen rondom Sakai, waaronder mobiele toepassingen, Sakai als onderzoeksplatform en het Sakai Open Academic platform.

 

Meer informatie over de conferentie en registratie: www.eurosakai.nl


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.