Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 17-06-2011 | Article Rating | (0) reacties

Voorkennis essentieel voor samenwerking

Virtuele projectteamleden zijn, aan het begin van hun samenwerking, gebaat bij informatie over elkaar, zodat ze een inschatting van elkaars professionele betrouwbaarheid kunnen maken.

Informatie over bijvoorbeeld werkervaring en bereikbaarheid maar ook leeftijd en hobbys blijken noodzakelijk om elkaar te kunnen vertrouwen en goed te kunnen samenwerken.

Dat is de conclusie van het promotieonderzoek van Ellen Rusman, met de probleemstelling Hoe kunnen we leden van virtuele projectteams in het begin van hun samenwerking helpen de betrouwbaarheid van collegas in te schatten? Rusman promoveert bij het Centre for Learning Sciences and Technologies van de Open Universiteit en verdedigt haar proefschrift vrijdag 17 juni 2011 in Heerlen.

Betrouwbaarheid en vertrouwen

Virtuele teams kunnen zich niet op dezelfde manier een beeld van de betrouwbaarheid van een collega vormen als teams waarvan de leden elkaar fysiek ontmoeten. Virtuele teams werken namelijk vaak eenmalig aan een project, communiceren via de computer met elkaar, werken vaak bij verschillende organisaties en op verschillende plaatsen in de wereld en kennen elkaar dus daardoor vaak nog niet. Toch is het essentieel dat collegas in een virtueel team elkaar vertrouwen, om bijvoorbeeld informatie te kunnen delen en beslissingen te nemen.

De ingeschatte betrouwbaarheid van een persoon blijkt in hoge mate bepalend voor de mate van vertrouwen, die de andere teamleden krijgen in die persoon. Daarom heeft het onderzoek van Rusman zich gericht op de inschatting van de betrouwbaarheid van projectleden binnen virtuele teams.

Conclusies onderzoek

Uit het promotieonderzoek blijkt dat het aanbieden van een modelprofiel met persoonlijke informatie over de teamleden virtuele teams helpt bij het vormen van een betrouwbaarheidsinschatting in de eerste fase van de samenwerking. De teamleden vonden informatie over opleiding, werkervaring en huidige functie belangrijk om betrouwbaarheid in te schatten, maar ook een portretfoto, de werk- en bereikbaarheidstijden, informatie over de familiesituatie en hobbys blijken hierbij waardevol.

Afhankelijk van de fase van de samenwerking zijn verschillende aspecten van betrouwbaarheid belangrijker. Een geschikt profiel bevat informatie-elementen gerelateerd aan meerdere aspecten van professionele betrouwbaarheid, die juist in de beginfase van samenwerking van belang zijn. In het begin zijn bijvoorbeeld bekwaamheid, betrokkenheid en beschikbaarheid belangrijk.

Bron: Open Universiteit


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Geen artikelen gevonden

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.