Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 03-12-2010 | Article Rating | (0) reacties

Online Educa Berlin 2010 - laatste dag

Het is een beetje minder koud dan gisteren en het congreshotel is goed op temperatuur. Vanochtend zijn de academici gescheiden van de business lui door twee verschillende key notes. Ik heb gekozen voor de business, omdat Josh Bersin de betere spreker is en de betere onderzoeker. Bersin associates timmeren al jarengang aan de weg met onderzoek naar en advies over leren en technologie in bedrijven. Dat blijkt direct bij de opening, want alles was Josh zegt, is gebaseerd op onderzoek onder een groot aantal bedrijven. Dus niet de dominante academische benadering, waarin 1 bedrijf uitgemolken wordt om grote uitspraken te doen.

Leren is hot bij bedrijven met het accent op ‘high impact learning’.  Dus geen bloemschikken, maar leeractiviteiten die gericht zijn op prestatieverbetering. Volgens Josh Bersin gaat het vandaag de dag om de volgende zaken.

·         Innovatie en business succes zijn afhankelijk van de prestatiegerichte leercultuur in een bedrijf.

·         Informeel leren en sociale media dwingen bedrijven om hun cultuur te veranderen en maken het tegelijkertijd mogelijk.

·         Opleidings en HR afdelingen hebben nieuwe vaardigheden nodig en nieuwe functies om deze veranderingen te kunnen ondersteunen. Zij deze processen moeten faciliteren, initiëren en modereren.

·         Bedrijfsdirecteuren en (lijn-)managers zijn de cruciale partners in deze ontwikkeling

Het volgende blok was voor Joe Prokopski, zoiets als Corporate Learning Officer bij Thomson Reuters, het grootste informatie-bedrijf ter wereld. Elke krant heeft een abonnement op Reuters en wordt door Reuters getraind om dat aanbod op een goeie manier te gebruiken. Dat ging een paar jaar geleden nog heel klassikaal, maar tegenwoordig vrijwel geheel online. Zijn toespraak is doorspekt met video snapshots en mooie beelden. Helaas geen kijkje achter de schermen, dus het blijft een wat vlakke presentatie.  Doel van de vernieuwing was om die tijd- en plaatsafhankelijkheid te omzeilen door de service naar klanten te verbeteren middels een kennisnetwerk, dat de juiste leerervaring aanbiedt op het vereiste moment.  Sleutelwoorden: world class content, multi media channels, specialist knowledge, convenient, what and when the customers demand it. Resultaat verzekerd volgens Joe.

Andere sessies:

Discussie over de grote uitdagingen van technologie ondersteund leren, met: Nicolas Balacheff, Frank Fischer, Caroline Windrum, Rosamund Sutherland

Dit gaat over TELeurope, een Europees project dat de grote vragen moet identificeren en beantwoorden, zodat de EU en andere partijen die analyses als munitie kunnen gebruiken om de 2020 leerdoelstellingen in de verf te zetten. De inleiding belooft niet veel goeds, want er zitten alleen academici achter de tafel en het gaat dus ook alleen over wat zij in de eigen instelling gedaan hebben. Er is blijkbaar nog geen bedrijf aan te pas gekomen, terwijl de opdracht heel duidelijk was: inventarisatie van grote uitdagingen in onderwijs, bedrijfsleven en samenleving en dat tot een onderzoekspool smeden.

Geen makkelijke opgave zoals blijkt en de eenzijdige focus op de eigen keuken leverde tot nu toe slechts de volgende vragen op: hoe verbinden we leerders; hoe kan ik een context relevante leeromgeving ontwikkelen en wat is er nodig om het leren goed te kunnen ‘orkestreren’? Geen thema’s waar je warm van wordt. Te academisch en te eenzijdig. Dit wordt tot slot ook door het panel erkend en men belooft beterschap.

Echter, deze discussie is broodnodig, want in principe gaat het om de relevantie van ons onderwijssysteem en of we in de toekomst de concurrentie aan kunnen met andere landen, die het leren intussen beter in de vingers hebben gekregen.

Aanmelden kan via www.teleurope.eu .... meepraten, bijdragen leveren, het kan allemaal en u bent meer dan welkom!

Pieter de Vries

 

 

 


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.