Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 14-06-2007 | Article Rating | (0) reacties

Profielsites versterken sociale contacten jeugd

Leerlingen in het voortgezet onderwijs hebben gemiddeld 120 contacten via profielsites als Hyves of Sugababes. Van die contacten omschrijven zij er 50 als 'hechte vrienden waar je regelmatig contact mee hebt'. Dat blijkt uit onderzoek door het lectoraat eLearning van Hogeschool INHOLLAND. Studenten hebben gemiddeld 109 contacten, waarvan zij er 38 typeren als hechte vriendschappen.

Het onderzoek, uitgevoerd door de studenten Jermo de Jong en Olga van Rooijen en lector Guus Wijngaards, geeft inzicht in het gebruik van profielsites, doel, specifieke kenmerken, voordelen en nadelen en verschillen met andere communicatie-instrumenten. De doelgroep voor het onderzoek waren bijna 600 jongeren in twee verschillende leeftijdscategorieën: scholieren uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en studenten, bijna allemaal studerend aan Hogeschool INHOLLAND.

Profielsites zijn op dit ogenblik bijzonder populair onder jongeren. Ze zijn gemakkelijk om de contacten met vrienden en bekenden te regelen. Erg populair is het bekijken van foto's van anderen en het schrijven van 'krabbels' als commentaar op wat je elders ziet of leest. Het gemak waarmee je contacten legt en onderhoudt en de vermakelijke manier waarop (met foto's, video's en muziek) scheppen een praktische en uitdagende wereld tegelijk.

Enkele opvallende gegevens uit het onderzoek:
* Opvallend is dat onder de leerlingen bijna twee keer zoveel meisjes als jongens een profielsite hebben: 82,0% tegenover 47,3%. Bij studenten bestaat er ook een verschil, maar is minder groot: 58,1% tegenover 41,9%.
* Studenten en leerlingen lijken duidelijk andere accenten te zetten als je kijkt naar hun activiteiten op profielsites. 32,6% van de leerlingen heeft een profiel om contacten te onderhouden, voor studenten is dit veel belangrijker: 59,5%. 17,7% van de leerlingen doet mee 'omdat iedereen er een heeft', voor studenten lijkt het minder belangrijk 'om er bij te horen': 8,9%.
* Jongeren zien zelf in dat het leven zonder dergelijke sites heel goed door kan gaan, maar dan denken ze toch wel een vermakelijk en informatief medium te zullen missen waardoor je kunt deelnemen aan de cultuur en leefwereld van hedendaagse jongeren. Bovendien vind je ergens anders niet zo gemakkelijk (tijdelijke) woonruimtes en baantjes en blijf je op de hoogte van de laatste muziektrends.
* MySpace en andere profielsites staan open voor iedereen en sluiten op voorhand geen activiteiten uit. Maar er zijn grenzen die in de gaten gehouden moeten worden, zo heeft het onderzoek uitgewezen. Moeilijk te bewaken zijn grenzen zijn die door ethische en morele normen en waarden worden bepaald. De overgrote meerderheid wil profielsites graag zo houden en vindt de risico's die je kunt lopen als je te veel informatie over jezelf prijst geeft, niet belangrijk. De meesten zeggen voorzichtig te opereren en de risico's goed te overzien.
* De leerlingen en studenten zien een duidelijke rol voor de ouders weggelegd om zich meer en beter te informeren over wat er in de digitale wereld allemaal gebeurt. Zeker voor ouders met kinderen tot een jaar of zestien. Hoewel er uitzonderingen zijn, weten veel ouders niet echt wat er bijvoorbeeld op het internet allemaal mogelijk is.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.