Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 20-12-2002 | Article Rating | (0) reacties

Info Opleiders introduceert de E-learning Opportunity Scan

Leiden, 20 december 2002 - Info Opleiders, specialist in IT-trainingen en e-learningprojecten, breidt haar dienstenportfolio uit met de E-learning Opportunity Scan. Met de E-learning Opportunity Scan kan Info Opleiders binnen twee weken een gehele organisatie doorlichten op de concrete mogelijkheden voor e-learning en kennismanagement. Na afloop ontvangt de opdrachtgever tijdens een workshop een concreet rapport en advies voor mogelijke vervolgstappen.

Veel organisaties staan aan de vooravond van het besluit om kennismanagement, e-learning-oplossingen of e-hrm-toepassingen wel of niet in te voeren. Een moeilijk besluit omdat er veel keus is. In deze situatie is een onderzoek naar de oplossing die het beste bij de organisatie past essentieel.

De E-learning Opportunity Scan inventariseert bij diverse bedrijfsonderdelen wat de mogelijkheden zijn om e-learning bij organisatievraagstukken in te zetten. Dit geldt zowel voor het management en de medewerkers als voor de infrastructuur en de bedrijfsprocessen. De nieuwe scan is een krachtig, op internet gebaseerd diagnose-instrument, dat ontwikkeld is op basis van vier jaar ervaring met e-learning, kennismanagement en de kritische succesfactoren in organisaties. Daarbij staat de praktijk steeds voorop.

De E-learning Opportunity Scan:
- Geeft inzicht in mogelijkheden/voordelen voor de inzet van blended of e-learning-oplossingen;
- Biedt een aanzet tot het meten van de effecten van verbeterprogramma’s;
- Geeft details over hoe een blended learning of e-learning-oplossing ingezet kan worden;
- Biedt mogelijkheden voor benchmarking;
- Biedt terugkoppeling naar het managementteam.

"Er blijkt veel vraag te zijn naar een onafhankelijk meetinstrument dat de mogelijkheden voor e-learning binnen een organisatie inventariseert", aldus Yvonne Loef, commercieel directeur van Info Opleiders. "Samen met de Monterey Consulting Group, expert op het gebied van scans, is deze scan ontwikkeld om aan die vraag tegemoet te komen. Dit instrument creëert geen ellenlange aanbevelingen maar een concreet rapport met duidelijke actiepunten en mogelijkheden. Er wordt niet alleen gekeken naar de wensen van het management maar ook naar de organisatiecultuur en de technische mogelijkheden. Een aanrader dus voor organisaties die twijfelen of e-learning wel mogelijk is in hun organisatie."

Info Opleiders b.v.
Info Opleiders, opgericht in 1991 en onderdeel van de Solvus Resource Group, is een vooruitstrevend instituut, van oorsprong op het gebied van IT-trainingen. Sinds 1998 vormt e-learning, naast traditionele IT-trainingen, een belangrijk aandeel van de activiteiten. Info Opleiders geeft advies, ontwikkelt maatwerkcontent, vaak in samenwerking met deskundigheid van opdrachtgevers en partners, implementeert e-learningplatforms en zorgt voor onderhoud en administratie. E-learning gaat steeds meer hand in hand met klassikale leermomenten. Inmiddels zijn meer dan dertig succesvolle e-learningprojecten met zeer uiteenlopende inhoud door Info Opleiders gerealiseerd, o.a. bij diverse ministeries, in de farmaceutische industrie, het uitzendwezen, het bankwezen, de industrie en de advocatuur. Meer informatie is te vinden op www.info.opleiders.nl


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.