Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 15-10-2002 | Article Rating | (0) reacties

Internationale afspraken over Learning Design vastgelegd

14 oktober 2002, Voor het eerst zijn er internationale afspraken vastgelegd over het beschrijven van onderwijs. Dat is een grote stap voorwaarts voor de onderwijswereld. Het opent namelijk de weg voor hergebruik en uitwisselbaarheid van onderwijs tussen elektronische leeromgevingen en tussen instellingen. Dat zal een enorme impuls geven aan de ontwikkeling van e-learning. Deze afspraken, de zogenaamde specificatie Learning Design v1.0 Public Draft, is ontwikkeld en gepubliceerd door IMS Global Learning Consortium. IMS is een internationaal consortium op het gebied van e-learning. Het bestaat uit universiteiten en grote bedrijven als IBM, Microsoft, Blackboard, WebCT, Cisco.

Nederlands tintje
Nederland heeft een grote inbreng gehad in deze ontwikkeling. Basis van de specificatie is namelijk EML (Educational Modelling Language) gebruikt. Deze taal is ontwikkeld door het Onderwijstechnologisch expertisecentrum van de Open Universiteit Nederland. EML heeft grote voordelen. Nieuw is dat deze taal niet alleen onderwijsinhoud, maar ook het onderwijsproces beschrijft. Je kunt bijvoorbeeld gepersonaliseerde rollen onderscheiden en beschrijven (student, docent, coach, etc). Maar ook interacties tussen bijvoorbeeld student en begeleider. Op die manier is het mogelijk om er allerlei vormen van onderwijs mee te ontwikkelen: afstandsonderwijs, contactonderwijs, probleemgestuurd onderwijs, enzovoorts. En daarbij komt dat de taal ook mediumneutraal is: je kunt hem gebruiken om elektronische onderwijs te maken, maar ook schriftelijk onderwijs, een cd-rom of allerlei mengvormen.
De industrie gaat de Learning Design specificatie nu implementeren in haar e-learning platforms. Daardoor kan onderwijsmateriaal dat gemaakt is volgens die specificatie gemakkelijk (her)gebruikt worden door verschillende onderwijsaanbieders (interoperabiliteit).

Succes
Dat IMS, een toonaangevend consortium op het gebied van e-learning, gekozen heeft voor EML als basis voor haar Learning Design specificatie, is een groot succes voor de Open Universiteit Nederland. De Open Universiteit, en meer in het bijzonder het Onderwijstechnologisch expertisecentrum (OTEC) werkt in het kader van haar R&D-programma al sinds 1998 aan de ontwikkeling van EML. Medewerkers van het OTEC hebben ook een groot aandeel gehad in het ontwikkelen van de IMS-specificatie.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 07-05-2022

Hoe de pandemie ons leren veranderde

De corona pandemie heeft een grote invloed op onze manier van leren. Helma van den Berg deelt haar mening.