Een overzicht van columns geschreven door de redactie en medewerkers van aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
Stel je hebt iets geleerd, zomaar ergens op een site. Of via een app op je smartphone. Of gewoon op straat. En stel je wilt de resultaten opslaan in het LMS van je organisatie. Bijvoorbeeld omdat je wilt bewijzen dat je het hebt geleerd. Lukt dat? En als het al lukt, gaat het dan geautomatiseerd of is het handwerk?
Ik gok op het laatste. Dat is in elk geval mijn ervaring. We zijn namelijk al meer dan een decennium in een redelijk volwassen markt met LMS-en en e-learning materiaal, maar we worstelen nog steeds met dat probleem. Het vastleggen wat je buiten het LMS hebt geleerd of het vastleggen wat je kunt, is vaak nog erg moeilijk. Het gaat prima als het leren door een LMS wordt geïnitieerd. Die schrijft je in op een klassikale cursus en de docent bepaalt of je het hebt gehaald. Of je doet een e-learning module of toets en de status en score worden automatisch opgeslagen in je LMS. Daarvoor hebben we de SCORM standaard. En in tegenstelling tot de beginjaren (rond 2004) werkt SCORM eigenlijk vrij goed en betrouwbaar. Dat mag trouwens ook wel na bijna 10 jaar. En toch zijn we, logischerwijs, nog niet tevreden. Want als de leerervaring buiten een LMS omgaat, dan gaat het allemaal niet zo soepel. Er is handwerk nodig, of speciaal maatwerk om de resultaten op te slaan. En maatwerk kost geld. Dus er is iets nieuws: Tin Can. Je doet ergens iets. Op een mobiel apparaat of waar dan ook. En dat wordt dan doorgestuurd naar (bijvoorbeeld) je LMS. Zo simpel. Je geeft aan: “Ronny heeft dit gedaan”. En het LMS snapt dat. Zonder dat het LMS vooraf wist dat je iets ging leren.
En dat is niet de enige reden dat Tin Can er is gekomen. We willen ook wel eens wat meer opslaan dan een score, geslaagd of niet gehaald. En dat kan SCORM niet. Met Tin Can zijn er (oneindig veel) meer variaties en uiteraard ook meerdere soorten leeractiviteiten dan alleen e-learning. Klinkt goed? Zeker. Maar ik heb er nog een heleboel vragen bij. Zoals: hoe weet het lesmateriaal naar welk LMS (of welke andere plek) het zijn resultaat moet sturen en kan ik dat als lerende dan zelf bepalen? Helaas is dat helemaal afhankelijk van degene die het lesmateriaal maakt. En hoe weet het LMS nu precies de betekenis van dat zinnetje “Ronny heeft dit gedaan” ? Zoiets kan oneindig veel betekenen. ‘Gedaan’ alleen is niet voldoende. Daar moeten we een oplossing voor vinden, want ik denk dat we graag resultaten met elkaar willen kunnen vergelijken. De bouwers van lesmateriaal zullen goede afspraken moeten maken met de makers van LMS-en. En dan is het opnieuw niet de lerende die het bepaalt, maar de makers van het lesmateriaal. En daarmee is Tin Can niet per se beter dan SCORM. Resultaten via SCORM zijn tenminste duidelijk en goed vergelijkbaar.
Toch is Tin Can is een stap in de goede richting. Binnen Tin Can bepalen activiteiten en content wat het resultaat is. Dat is minder gedreven vanuit de leeromgeving en meer vanuit wat er is gedaan. Ik pleit dan ook voor een snelle adoptie door alle leveranciers van LMS-en en van ‘content’. Maar eerlijk gezegd ben ik bang dat het net zo mager zal worden gebruikt als de laatste versie van SCORM. Alleen de basis. En met slechts een paar goede afspraken over wat welk resultaat betekent. We blijven dus ook met Tin Can domweg bijhouden of iemand een leeractiviteit al dan niet succesvol heeft afgerond. Alleen niet meer gestuurd vanuit het LMS, maar vanuit de ‘content’. En nog steeds zal het niet gaan om alle extra’s, net zoals dat deel van SCORM ook niet erg succesvol was. En begrijp me niet verkeerd, sturing vanuit de ‘content’ is al een grote stap. Maar als dat alles is, dan denk ik: voorlopig werkt SCORM ook nog mooi.
Over de Auteur
Ronny Lohuis is consultant bij The Courseware Company. Hij is al meer dan 15 jaar werkzaam op het gebied van e-learning en houdt zich nu vooral bezig met het implementeren van LMS-en en het optimaal gebruiken van auteurstools.
Naam (verplicht)
E-mail (verplicht)
Website
Bericht mij via e-mail over vervolg commentaar