Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 18-05-2025 | Article Rating | (0) reacties

Verwondering over generatieve AI: balans tussen innovatie en nuchterheid

AI heeft vermoedelijk op termijn een grotere impact op leren, opleiden en onderwijs dan het internet zelf heeft (gehad). Als professional op het gebied van leren, opleiden en onderwijs probeer je dan ook de ontwikkelingen op het gebied van AI te volgen. Maar heb je daarbij ook wel eens het gevoel dat je probeert te drinken uit een brandslang? Dagelijks dwalen de nieuwtjes, opinies en onderzoeken op je neer als bloesem blaadjes op een vroege lentedag.

In deze bijdrage blik ik daarom terug op het belangrijkste nieuws van de afgelopen tijd. Ik probeer door mijn oogharen naar de belangrijkste zaken te kijken, zonder me te veel te verliezen in details. Disclaimer: er zit best wat tijd tussen het schrijven van deze column en het publiceren ervan. Check daarom mijn weblog voor de laatste nieuwtjes.

Wat opvalt is dat AI-toepassingen niet alleen krachtiger worden, maar ook een steeds groter terreinen bestrijken. Google Gemini maakt indrukwekkende voortgang met een verbeterde Deep Research-functie. ChatGPT 4.5 doorstaat de Turing-test overtuigend door in menselijke conversaties vaker als mens te worden aangezien dan echte mensen. Dit roept vragen op over hoe wij menselijke interactie kunnen blijven herkennen.

De toepassingsgebieden verbreden zich ook buiten de traditionele kaders. De inzet van AI-chatbots als therapeut bij psychische klachten toont veelbelovende resultaten. Verder blijkt uit onderzoek door Marc Zao-Sanders dat generatieve AI steeds meer wordt ingezet voor persoonlijke ondersteuning en zelfontplooiing.

Voor L&D-professionals zijn de nieuwe mogelijkheden van Google Notebook LM bijzonder interessant. Deze tool kan evaluatieverslagen analyseren, samenvattingen maken en zelfs video’s verwerken. Voor docenten relevant: er is nu zelfs Claude for Education, specifiek ontworpen om kritisch denken te stimuleren via de “Learning Mode” die vragen stelt in plaats van pasklare antwoorden te geven.

De ontwikkelingen roepen ook ethische vragen op. ChatGPT’s nieuwe functie om automatisch informatie uit alle gesprekken te onthouden en gebruiken voor personalisatie klinkt handig, maar gaat ver wat betreft privacy. Niet toevallig is deze functie niet beschikbaar in regio’s met strenge privacywetgeving zoals de EU.

Voor professionals op het gebied van leren, opleiden en onderwijs blijft het van belang om deze ontwikkelingen kritisch te volgen. We moeten niet alleen kijken naar wat technologisch mogelijk is, maar ook naar de didactische meerwaarde en naar ethische aspecten. Net als bij eerdere technologische vernieuwingen dreigt het gevaar van een te sterke focus op het middel in plaats van het doel.
Tegelijkertijd kunnen we niet wegkijken van de realiteit: deze technologieën zullen onze leercontexten blijven binnendringen. Bovendien helpen ze echt bij werken en leren. De vraag is niet óf we ze gaan gebruiken, maar hoe we ze verstandig inzetten. Dat vereist zowel experimenteren als reflecteren, enthousiasme én nuchterheid.

De verwondering over wat AI kan, blijft terecht. Maar laten we die verwondering kanaliseren in doordachte toepassingen die het leren daadwerkelijk versterken.

En dat gevoel overweldigd te worden door als deze ontwikkelingen? Dat zal nog wel even blijven. Daarom tenslotte enkele tips:

  • Kies één of twee betrouwbare nieuwsbronnen en volg deze wekelijks in plaats van alles te willen lezen.
  • Plan een vast moment per week om AI-nieuws te scannen, bijvoorbeeld 30 minuten op vrijdagochtend.
  • Gebruik AI-tools als ChatGPT of RSS-feedreaders zoals Inoreader om relevante updates te filteren op basis van jouw leer- en werkcontext.    

Deze bijdrage heb ik geschreven voor de nieuwsbrief van e-learning.nl.

Rubens, W. (2025, 12 mei). Verwondering over generatieve AI: balans tussen innovatie en nuchterheid. e-learning.nl. https://www.e-learning.nl/Nieuwsbriefmei2025.aspx

Mijn bronnen over (generatieve) artificiële intelligentie

Deze pagina bevat al mijn bijdragen over (generatieve) artificiële intelligentie, zoals ChatGPT.

The post Verwondering over generatieve AI: balans tussen innovatie en nuchterheid first appeared on WilfredRubens.com over leren en ICT.
Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: