Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
“VR effectief voor soft skills”, aldus de kop van een beknopte bijdrage van het bedrijf Let’s Learn op e-learning.nl. Let’s Learn verwijst daarbij na een recente studie van PWC waaruit onder meer zou blijken dat lerenden vier keer zo snel met virtual reality kunnen worden opgeleid, in vergelijking met klassikaal opleiden. Mirjam Neelen en Paul Kirschner laten echter zien dat je deze conclusie niet kunt trekken, op basis van het onderzoek van PWC.
Mirjam en Paul stellen dat het voorkomt dat artikelen niet altijd waar blijken te zijn, maar dat mensen denken of hopen dat ze waar zijn. Er is echter geen bewijs voor dat ze waar zijn. Dat fenomeen wordt ‘truthiness‘ genoemd. PWC heeft willen onderzoeken of virtual reality effectief is voor het trainen van leiderschap, soft skills, in vergelijking met een klassikale aanpak, of met online leren. Ook hebben ze gekeken naar kosteneffectiviteit. De uitkomsten van hun onderzoek zijn dus veelbelovend.
Mirjam Neelen en Paul Kirschner vragen zich echter af of het ‘gejuich’ via onder meer Linked gerechtvaardigis. Zij gebruiken daarom de ‘zeef’ van Stephen Gorard (pdf) om te analyseren of het onderzoek van PWC naar de effectiviteit van VR voor ‘soft skills’ waar is, of waar lijkt te zijn.
Godard stelt dat je bij het analyseren van onderzoeken moet kijken naar de volgende aspecten, waarbij sprake kan zijn een score van 0 t/m 4.
Over ontwerp, schaal, uitval en resultaten van het PWC-onderzoek naar VR oordelen Mirjam Neelen en Paul Kirschner zeer negatief. Op basis daarvan stellen zij dat je de positieve uitkomsten van het onderzoek ten aanzien van VR niet kunt vertrouwen. Het had al wat gescheeld als de onderzoekers meer inzicht hadden gegeven in hun aanpak.
Mirjam en Paul stellen ook dat je niet kunt concluderen dat VR niet veel beter was dan de andere aanpakken waarmee VR is vergeleken (klassikaa en online leren). Op basis van dit onderzoek weet je dit niet.
Je moet in elk geval kritisch zijn op wat je leest. Vooral als auteurs stellen dat de uitkomsten gebaseerd zijn op ‘onderzoek’. De ‘zeef van Gorard’ kan daarbij een handig hulpmiddel zijn.
Naam (verplicht) Naam Is Verplicht
E-mail (verplicht) E-mail Is Verplicht Ongeldig E-mailadres
Commentaar Is Verplicht
Bericht mij via e-mail over vervolg commentaar