Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 19-12-2023 | Article Rating | (0) reacties

Daling omzet in e-learning-markt

Daling omzet in e-learning-markt

De Nederlandse markt voor e-learning daalde van €3,8 miljard naar €2,5 miljard, blijkt uit de recente E-learning Monitor van Multiscope. Cursisten die het afgelopen jaar een online opleiding volgden, besteedden daar gemiddeld €811 aan. In totaal volgden 3,1 miljoen cursisten een opleiding. Vergeleken met 2021 financierde de overheid deze opleidingen vaker (+10%-punt). Dit blijkt uit het grootschalige onderzoek van Multiscope onder ruim 4.000 Nederlanders.

Omzet eerder hoger door corona-effect

De totale online omzet kwam in het afgelopen jaar uit op €2,5 miljard. In 2020 en 2021 was dit nog jaarlijks €3,8 miljard. Waarschijnlijk lag deze omzet toen hoger door een corona-effect en is de markt nu in een andere fase terecht gekomen. Nederlanders vanaf 18 jaar die een online opleiding volgden, gaven hier per persoon gemiddeld €811 aan uit. Dit is een totaal van alle online opleidingen die men volgde. 18- tot 34-jarigen besteedden per persoon gemiddeld het meest aan online opleidingen (€945), vergeleken met 35- tot 49-jarigen (€866) en 50-plussers (€613).

Meer financiering door de overheid

De werkgever betaalde het merendeel (52%) van de online opleidingen. Een derde (33%) van de omzet kwam van de cursisten zelf. De overheid is goed voor een aandeel van 12% en 3% is anders gefinancierd. Het aandeel van de overheid steeg in vergelijking met 2021 aanzienlijk (+10%-punt). Deze toename komt mogelijk doordat het STAP-budget vanaf 2024 verdwijnt en men daar in 2023 nog van wil profiteren.

Zorg steeds populairder

De meeste cursisten volgden een zorggerelateerde opleiding. In de afgelopen twee jaar is er een aanzienlijke stijging zichtbaar in de populariteit van deze opleidingen (+9%-punt). Online opleidingen op het gebied van ICT (+6%-punt), financiën (+2%-punt), voeding en gezondheid (+2%-punt) en pedagogiek (+2%-punt) zijn ook meer in trek. Wet- en regelgeving (-8%-punt) en marketing- en communicatieopleidingen (-5%-punt) zijn juist minder populair dan in 2021.

Rapport bestellen

Bovenstaande is een beknopte samenvatting van het rapport. Het onderzoek geeft antwoord op meer dan 30 onderzoeksvragen waaronder:

  • Aanbieders: naamsbekendheid, marktaandelen, keuzeredenen en beoordeling
  • Opleidingen: gebruik, type, duur, besteding en financiering
  • Toekomst: interesse, omzet en aanbieders
  • Segmenten en vakgebieden
  • Besteding en financiering
  • Doelgroep profielen
  • Drijfveren en drempels
  • Gewenste leermiddelen

Het volledige rapport kan worden besteld bij Multiscope.

Bron: Multiscope


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.