Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Let’s Learn! | 30-11-2023 | Article Rating | (0) reacties

Retentie bij leren verhogen? Zet hefbomen & AI in!

Retentie bij leren verhogen? Zet hefbomen & AI in!

Om de retentie van je leerprogramma te maximaliseren, zijn er diverse wetenschappelijk onderbouwde strategieën die je kunt inzetten. Benut de voorkennis van de cursist, zorg voor systematische herhaling en stimuleer de intrinsieke motivatie. Zo zorg je ervoor dat cursisten informatie effectiever absorberen en deze kennis en vaardigheden langdurig behouden blijven. Het ultieme doel is natuurlijk dat het geleerde in de praktijk in de praktrijk wordt toegepast. ‘Let’s Learn!’ interviewde Ilona Boomsma, specialist op het gebied van Leren & Evalueren. We bespraken de retentie bij leren, de transfer van het geleerde en de nieuwe kansen die AI hierbij biedt.

Retentie bij Leren & transfer

Retentie in het leren verwijst naar de effectieve opslag van kennis in het langetermijngeheugen. “Transfereffectiviteit is nauw verbonden met retentie”, zegt Ilona. “Retentie richt zich op het behouden van kennis, terwijl ’transfer’ het daadwerkelijk en blijvend toepassen van die kennis in de praktijk betekent.” Zonder retentie is effectieve transfer onmogelijk. Als een individu informatie vergeet, is het onmogelijk om die kennis toe te passen. Ilona stelt: “Naast retentie zijn factoren zoals het niveau van de lerenden, het trainingsontwerp en de werkomgeving cruciaal voor transfereffectiviteit.”

De 12 hefbomen voor transfer

Zo komen we op de 12 hefbomen voor transfer. Een model ontwikkeld door de Oostenrijkse wetenschapper Ina Weinbauer-Heidel...

Meer weten over de 12 hefbomen voor transfer? En hoe je AI inzet om de Retentie bij leren te verhogen?
Het hele interview met Ilona Boomsma is te lezen op de website van Let's Learn!
Link naar het artikel: 'Retentie bij leren verhogen? Zet hefbomen & AI in!'

 

 

Leer meer! Dit artikel is opgenomen in de kennisbank van Let's Learn! Regelmatig worden hier nieuwe achtergrondartikelen, interessante interviews en mooie infographics geplaatst rondom Microlearning en het thema Leren in het algemeen. Een absolute aanrader!


Let's Learn is specialist op het gebied van gespreid leren en het maken en inzetten van microlearnings. Microlearnings zijn korte complete leeractiviteiten die direct te vinden zijn als je ze nodig hebt. Kleine brokjes kennis die vaak in de vorm van video en verspreid over de tijd worden aangeboden, maar er zijn ook vele andere vormen mogelijk. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken, passen heel goed binnen e-learnings en maken dat je snel dingen vindt op het moment dat je de kennis nodig hebt. Microlearning wordt ingezet als performance support of bij 70:20:10.
Leer op onze site hoe het werkt want: microlearning is leuk en start hier


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.