Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Let’s Learn! | 02-08-2022 | Article Rating | (0) reacties

Versterkt Microlearning leren & ontwikkelen?

Versterkt Microlearning leren & ontwikkelen?

In gesprek met Wilfred Rubens 

Iedereen heeft zijn inspiratiebronnen. Ook Let’s Learn!. Want om Microlearnings van het hoogste niveau te kunnen maken, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen, inzichten en nieuwste technische mogelijkheden op het gebied van leren. Expert op dat gebied is Wilfred Rubens, onafhankelijk adviseur, blogger en docent, die zich sinds 1995 bezighoudt met het versterken van leren en ontwikkelen met behulp van ICT. Wilfred hield zich al bezig met e-learning en blended learning toen het nog in de kinderschoenen stond. Wij volgen hem dan ook met veel interesse. In het kader van ons vijfjarig bestaan vragen wij hem naar hoe hij tegen Microlearning aankijkt. Hoe heeft Microlearning zich ontwikkeld in Nederland en wat brengt de toekomst?

Nieuwe term: Microlearning

Wilfred geeft aan dat als je het over Microlearning hebt, je het hebt over het bestuderen en direct kunnen toepassen van beknopte en zeer afgebakende leerinhouden, met als doel betere werkprestaties te kunnen leveren. Wilfred: “Je moet oppassen dat je niet alles wat neigt naar korte leermomenten Microlearning noemt. Een enkele, korte video bekijken is nog geen Microlearning. Wat mij betreft zeker niet als het niet werk gerelateerd is.” Het zal rond 2010 zijn geweest dat Microlearning voorzichtig zijn intrede deed in Nederland. “Ik zag direct de kracht van Microlearning”, aldus Wilfred. “Tegelijkertijd zag ik ook dat het een benaming is voor iets wat al bekend was: er werd al veel langer gesproken over het belang van ‘chuncks’, oftewel het opdelen van content in hapklare brokken.” De term ‘Microlearning’ gaf hier handen en voeten aan. Wilfred licht toe: “Ik ben altijd wat huiverig voor zogenaamde nieuwe ontwikkelingen die onder een nieuwe naam ‘gehyped’ worden zonder duidelijke onderbouwing. Niettemin is Microlearning een waardevolle vorm van leren, maar niet de enige. Relevant in bepaalde situaties, maar niet in alle situaties.”

Ontwikkeling van Microlearning in Nederland 

Op het moment dat Microlearning zijn intrede deed in Nederland werd er volgens Wilfred in eerste instantie vooral veel over gepraat. Wilfred Rubens: “Daarna volgde er een periode van overspannen verwachtingen, waarna we ons realiseerden dat we Microlearning al langer toepasten, door het aanbieden van ‘chuncks’, ook al werd de relatie met betere werkprestaties niet altijd gelegd. Inmiddels zijn we op het punt aanbeland dat we een meer realistische kijk op Microlearning hebben. En hebben video en gamification mijns inziens een grotere plek gekregen. Ik verwacht dat dat in de toekomst ook gebeurt met Artificial Intelligence.” Hoe het komt dat Microlearning meer ingeburgerd is geraakt? “Opvattingen over leren en ontwikkelen zijn veranderd. We kijken veel minder naar opleidingen, cursussen en trainingen als de belangrijkste manier van leren. Daarnaast maken technologische ontwikkelingen zoals mobiele technologie, grotere bandbreedte etc. meer mogelijk. Positieve ervaringen bevorderen ook een grotere acceptatie”, zo vertelt Wilfred. 

De kracht van Microlearning

Microlearning sluit volgens Wilfred aan bij belangrijke didactische principes: spreid oefening in tijd en laat lerenden kennis toepassen. Daarin schuilt de kracht. Ernaar gevraagd geeft Wilfred aan dat ook de huidige maatschappij en tijdgeest waarschijnlijk van invloed zijn op het succes van Microlearning. Evenals het zelfregulerende aspect als voorwaarde om met succes in eigen tijd en tempo online te leren. Want in een tijd waarin iedereen het druk heeft en steeds meer taken heeft te vervullen op het werk, is kort & krachtig leren een uitkomst. Je kunt leren in je eigen tempo, op het moment dat het voor jou relevant is en je hoeft er niet veel tijd voor uit te trekken. “Dat vergt wel zelfdiscipline van de lerenden, al kan ook dat gestuurd worden door leermomenten in te plannen of in te bedden in de systemen”, zo geeft hij aan.  

Gedegen onderzoek nodig

Volgens Wilfred is er nog een wereld te winnen voor Microlearning. “Internationaal onderzoek laat zien dat nog geen 40% van de arbeidsorganisaties microlearning inzet. Terwijl opleiders, waaronder L&D-ers, de technologieën wel belangrijk vinden. Maar bij het verdelen van het opleidingsbudget wordt natuurlijk ook gekeken naar wat het toepassen van Microlearning daadwerkelijk oplevert op het gebied van hogere productiviteit en opbrengsten.” Op dit moment is dat niet altijd duidelijk. Gedegen onderzoek naar de effectiviteit van Microlearning is dan ook nodig, zo geeft Wilfred aan. “Als de effectiviteit van Microlearning echt kan worden aangetoond, dan zal de acceptatie toenemen. En als Microlearning kan bijdragen tot betere leer- en werkprestaties, dan verdient Microlearning dat.”

Interview & tekst: Olga Helmer 
Foto: Wilfred Rubens 


Let's Learn is specialist op het gebied van gespreid leren en het maken en inzetten van microlearnings. Microlearnings zijn korte complete leeractiviteiten die direct te vinden zijn als je ze nodig hebt. Kleine brokjes kennis die vaak in de vorm van video en verspreid over de tijd worden aangeboden, maar er zijn ook vele andere vormen mogelijk. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en maken dat je snel dingen vindt op het moment dat je de kennis nodig hebt. Microlearning wordt ingezet als  performance support of bij 70:20:10.
Leer op onze site hoe het werkt want: microlearning is leuk en start hier
Check ook onze kennisbank met veel informatie, interessante interviews en achtergrondartikelen rondom het thema microlearning. Een bezoek meer dan waard!


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van de Redactie 16-12-2022

e-Learning na de pandemie

Hoe zal e-learning zich ontwikkelen, nu de Corona-pandemie geleidelijk afneemt.