Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 20-05-2022 | Article Rating | (0) reacties

Wil de student wel terug naar de collegezaal?

Wil de student wel terug naar de collegezaal?

Tijdens de pandemie en de verplichte lockdowns klaagden de studenten over een gebrek aan (sociale) contacten. De roep om weer terug te mogen naar de campus was groot. Maar nu het weer kan, blijven veel studenten weg. Deskundigen zoeken naar verklaringen. SienceGuide en Profielen (onafhankelijk nieuwsblad van de Hogeschool Rotterdam) besteden er aandacht aan.

ScienceGuide citeert uit een blog van het Trimbos Instituut, waarin Barend Last (Universiteit Maastricht) en Jolien Dopmeijer (Trimbos Instituut) 3 mogelijke verklaringen bespreken.

1. De waarde van de campus in het onderwijs

Een mogelijke oorzaak ligt in de veranderde plaats van de campus in het onderwijs. Studenten hebben de afgelopen jaren ervaren dat kennisoverdracht ook middels online colleges kan. Waarom zouden zij daarvoor naar de locatie komen, als zij de colleges of lessen ook gewoon thuis op de bank kunnen volgen? Dat geeft ook nog eens de mogelijkheid om colleges versneld te bekijken en beluisteren.

Studenten zijn door het afstandsonderwijs gewend geraakt aan een hoge mate van flexibiliteit, iets wat zij naar eigen zeggen willen behouden. “Waarom zou een student nog naar de campus komen, als alles wat hij of zij moet doen om een diploma te halen ook gewoon op afstand kan?”, vragen Last en Dopmeijer zich af.

2. sociale en academische integratie

Sociale integratie, de mate waarin studenten zich verbonden voelen met elkaar, heeft geleden onder de coronacrisis. De halfvolle klassen zouden mede kunnen worden verklaard door een gebrek aan binding met opleiding en studiegenoten. 

3. Studentenwelzijn

Welzijn hangt samen met motivatie en studiegedrag. Met het welzijn van veel studenten is het niet goed gesteld. Voor de coronacrisis was al sprake van psychische klachten; die zijn tijdens de coronacrisis verergerd. Voor een student die zich niet goed voelt, zou de drempel lager zijn om niet naar college te gaan.

En verder

Het blad Profielen legde de volgende stelling voor aan een panel van deskundigen/betrokkenen: ‘Als de lessen aantrekkelijker worden, komen er vanzelf weer meer studenten naar de colleges’. De reacties sluiten voor een deel aan bij het blog van het Trimbos Instituut: oog hebben voor het welzijn van studenten en nadenken over een upgrade van de pre-corona manier van les geven. Het aangeboden onderwijs op de campus moet een duidelijke meerwaarde bieden en werkvormen hanteren die online niet (zo goed) mogelijk zijn, stelt een van de geïnterviewden.

Lees de uitvoerige verslagen op de sites van SienceGuide en Profielen.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 07-05-2022

Hoe de pandemie ons leren veranderde

De corona pandemie heeft een grote invloed op onze manier van leren. Helma van den Berg deelt haar mening.