Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van FLOWSPARKS | 26-04-2022 | Article Rating | (0) reacties

Een veiligere en gezondere werkplek met e-Learning

Een veiligere en gezondere werkplek met e-Learning

De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) heeft 28 april uitgeroepen tot de jaarlijkse Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk. Op deze dag ligt de focus op preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten. In België vinden er jaarlijks meer dan 160.000 arbeidsongevallen plaats in de privésector. Een topic dat zeker wat aandacht verdient dus. In deze blog geef ik wat extra inzicht in bedrijfsongevallen én laat ik zien hoe e-Learning kan bijdragen aan een veiligere en gezondere werkplek.

 

Oorzaak en preventie van arbeidsongevallen

Oorzaak arbeidsongevallen

Elke industrie en organisatie is anders, maar er is een trend te zien in de oorzaak van arbeidsongevallen. Veel ongevallen ontstaan namelijk door een menselijke fout. Denk aan een verminderende concentratie of een gebrek aan kennis, regels of procedures. Ook kan het zijn dat mensen bepaalde stappen in een proces niet meer top-of-mind hebben en dus even vergeten zijn.

 

Preventie van arbeidsongevallen

Menselijke fouten zijn van alle tijd, en ook nooit 100% uit te sluiten. Wel is het mogelijk om mensen bewust te maken en te informeren over de mogelijke gevaren. Zo dring je het aantal onveilige situaties sterk terug en zorg je ervoor dat procedures en veiligheidsvoorschriften goed opgevolgd worden. Daarnaast is het goed om een cultuur te creëren waarin mensen elkaar aan durven en kunnen spreken op het naleven van de veiligheids- en gezondheidsregels.

Safety platform: e-Learning voor veiligere en gezondere werkplekken

Het inzetten van training is een goede manier om mensen, herhaaldelijk, te attenderen op de geldende regels. Met online training bereik je een grote groep mensen en kunnen de medewerkers op hun eigen tempo en wanneer het hen uitkomt, leren.

 

Wat is een safety platform?

Een safety platform is dé basis voor een goede preventie. In zo’n safety platform worden aan de hand van korte oefeningen, de belangrijkste veiligheidsregels uitgelegd. Dit kan bijvoorbeeld door veelvoorkomende fouten aan te kaarten of stereotypen te omschrijven. Door actief bezig te zijn met de oefeningen en na te denken over bepaalde situaties, wordt er bewustzijn gecreëerd over het belang van veiligheidsvoorschriften. Ook kunnen potentiële gevaren per locatie zo in kaart worden gebracht.

Enkele onderwerpen die terug kunnen komen in een safety platform zijn:

  • Werken op hoogte
  • Opslaan van chemische producten
  • Locatie van de EHBO-middelen
  • Omgang met machines
  • Etc.

Het is belangrijk om deze veiligheidsregels regelmatig te herhalen zodat ze fris in het geheugen blijven.

Goed om te weten: Met de FLOWSPARKS auteurstool kan je zelf eenvoudig een safety platform ontwikkelen met meerdere e-Learning modules. Heeft jouw organisatie locaties waar externen toegang tot hebben? Met de FastPass kan je eenvoudig en snel kennis toetsen, alvorens zij toegang krijgen tot de locatie. Hierdoor kunnen bezoekers zelfstandig hun kennis toetsen, en hou je een log blij als bewijs dat alle bezoekers op de hoogte zijn van de geldende regels. 

 

Gezond werken

Veiligheid en gezondheid gaan soms hand in hand, denk aan het werken met gevaarlijke stoffen. Maar gezondheid kent ook enkele opzichzelfstaande topics. Denk aan het welzijn op het werk of ergonomie. Ook deze topics zijn uitermate geschikt om terug te laten komen in een e-Learning programma.

 

Méér dan e-Learning

e-Learning kan een mooie aanvulling of basis zijn voor de aanpak naar een gezonde werkplek. Maar er is meer:

  • Contactpersonen: Informeer de medewerkers over de contactpersonen bij wie ze terecht kunnen met vragen en suggesties over veiligheidsregels en gezondheid op het werk.
  • Onboarding: Zorg ervoor dat nieuwe werknemers al meteen op de eerste dag, op de hoogte zijn van de belangrijkste veiligheidsregels.
  • Herhaling: Blijf herhalen! Dit kan door trainingsmateriaal periodiek opnieuw aan te bieden, of door bijvoorbeeld posters op te hangen met de regels of foto’s van goede en foute situaties.
  • Cijfers: Sommige organisaties kiezen ervoor om op de werkplek een scherm te hangen waarop getoond wordt hoeveel dagen geleden het laatste bedrijfsongeval heeft plaatsgevonden. Dit kan een goede manier zijn om medewerkers erop te blijven attenderen dat hun veiligheid ertoe doet!

 

Creëer een veilige en gezonde werkplek met FLOWSPARKS

Wil je weten hoe je jouw eigen safety platform kan creëren? Plan dan een demo met FLOWSPARKS. Wij laten je graag de mogelijkheden zien.

Vraag een demo aan


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Vacatures in de markt

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.