Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Future Learning | 31-03-2022 | Article Rating | (0) reacties

Kennisborging, van essentieel belang voor jouw organisatie

Kennisborging, van essentieel belang voor jouw organisatie

Met kennis bedoelen we het geheel van informatie, ervaring en vaardigheden. Kennis is dus niet alleen alles wat je weet, dit zijn ook vaardigheden. Kennis borgen betekent dat je de kennis van de werknemer die weggaat, doorgeeft aan een ander binnen je organisatie. In dit blog leggen we uit waarom dit zo belangrijk is voor een organisatie. Ook geven we je tips wat je hier zelf aan kunt doen.


Diploma’s zijn het begin
Natuurlijk begint het vaak met een diploma als het gaat om opleiden. Maar in praktijk blijkt dat het slechts een startpunt is. Met meerdere jaren ervaring binnen een bedrijf, ontwikkelen mensen zich. En dat is logisch. 

Ook de ervaring telt!
Een technische medewerker die onderaan begint, kan na jaren ervaring opklimmen tot bijvoorbeeld een technisch engineer. En heeft daarmee vele jaren ervaring bij je bedrijf. 

De medewerker heeft inmiddels aan veel verschillende projecten gewerkt en heeft binnen verschillende afdelingen ervaring opgedaan. Hij heeft met veel mensen samengewerkt en overal kennis en vaardigheden opgedaan. Hij werd zelf projectleider, maar stop bij het bedrijf en gaat uiteindelijk met pensioen. Deze persoon neemt jaren van kennis met zich mee en verdwijnt uit de organisatie.   

Een groot probleem bij technische bedrijven
Veel technische bedrijven lopen tegen dit probleem aan. Specifieke kennis van de medewerker met al die ervaring gaat verloren en is niet te vergelijken met kennis uit basisopleidings-boeken.

Ook in andere branches zien we dit zelfde probleem. In veel organisaties kampt men met het verloop van mensen. Die of naar een ander bedrijf gaan, of doorgroeien naar een andere functie. 

Hoe kun je deze kennis en ervaring borgen?
Gelukkig is het mogelijk deze vakkennis te digitaliseren en te bundelen in verschillende modules. Zo wordt eigenlijk een eigen opleiding gecreëerd. Specifieke onderdelen kunnen worden getraind om zo tot een niveau te komen die als maatstaaf kan dienen. Deze opleiding is dan niet alleen bedoeld voor huidige medewerkers, maar ook voor medewerkers die nog zullen volgen. 

Wil je hier meer over weten? 
De onderwijskundigen van Future Learning zitten graag samen met de inhoudsdeskundigen van je bedrijf om een passend leertraject te realiseren. Je maakt als het ware je eigen opleiding die kennisborging voor de toekomst veilig stelt!


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.