Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van FLOWSPARKS | 17-03-2022 | Article Rating | (0) reacties

In-house e-Learning zelf maken met deze 9 stappen

In-house e-Learning zelf maken met deze 9 stappen

Zelf E-learning in-house maken? Sommige organisaties besteden de creatie van e-learning modules volledig uit, anderen gedeeltelijk. Hoe dan ook, organisaties willen zelf de controle houden over hun leerstrategie en -inhoud. Daarom zijn steeds meer bedrijven op zoek naar manieren om e-Learning in-house te creëren en te bewerken. Dit klinkt als een enorme uitdaging, maar geen zorgen, wij zijn er om je te helpen!

Voordelen van in-house E-learning maken voor jouw werknemers:

Laten we eerst eens kijken naar de voordelen van het creëren van in-house training:

  • In-house kennisoverdracht: Wie kent een organisatie beter dan jouw eigen werknemers? Juist, niemand! Door Subject Matter Experts (SME) in te schakelen, zullen de trainingen van hoge kwaliteit zijn. Met de juiste software kan je zelfs jouw medewerkers zelfstandig e-Learning laten maken.
  • Snellere resultaten: Bespaar tijd en creëer sneller nieuwe cursussen omdat je niet afhankelijk bent van externe partijen.
  • Gemakkelijk aan te passen & te updaten: Een bedrijf is dynamisch, en dingen veranderen voortdurend. Door zelf de controle te hebben over de e-Learning cursussen, kunnen kleine wijzigingen in werkmethoden of een productaanbod in een mum van tijd worden doorgevoerd.
  • Lagere kosten: Denk eens aan de kostenbesparingen wanneer je niet elk e-Learning project of klein wijzigingsverzoek hoeft uit te besteden.
  • Snelle beoordelingscycli: Als je de juiste mensen om je heen hebt verzameld, kan je snelle en korte review cycli hebben.
  • Verhoogde betrokkenheid: Door e-Learning in-house te ontwikkelen, zorg je voor een grotere betrokkenheid bij de L&D strategie. Medewerkers voelen zich meer betrokken en er zullen nieuwe ideeën ontstaan.

e-learning-maken

Creëer e-Learning in-house met deze 9 stappen

Klaar om te beginnen met het creëren van e-learning? Bekijk deze stappen!

 

1. Kies de juiste tool

De juiste tools zijn het halve werk. Kies daarom de juiste tool die je in staat stelt om de doelstellingen van jouw organisatie te behalen. Maak een inventarisatie van wat belangrijk is voor jouw specifieke learning & development business case. Denk aan meertaligheid, eenvoudige templates, branding en lay-out opties en review functies. Zodra je een volledige lijst hebt, ga je op zoek naar de tool die aan jouw behoeften voldoet en waarmee je zelfstandig en snel aan de slag kan gaan.

kies-de-juiste-tool

2. Betrek de juiste stakeholders

Welke teamleden moeten aan tafel plaatsnemen? Dit kan afhangen van de software die je gebruikt. Als de tool enkel de basis van e-learning ontwikkeling biedt, heb je een instructional designer, grafisch ontwerper, programmeur, tech expert, project manager en kwaliteitscontroleur nodig. Is de tool geavanceerder en maakt hij bijvoorbeeld gebruik van didactische templates? Dan wordt het team een stuk kleiner. In dat geval hoeft alleen de Subject Matter Expert (SME) aan de slag te gaan in de tool. De templates zijn dan namelijk zo gebouwd dat de cursussen er altijd goed uitzien op elk device en de geïntegreerde didactiek zorgt ervoor dat een instructional designer niet nodig is.

Zodra je de juiste stakeholders hebt geselecteerd, worden de mensen geëngageerd om hun kennis te delen, en kun je overgaan naar stap 3: plannen!

betrek-de-juiste-stakeholders-voor-jouw-e-learning

3. Begin met plannen

Plannen zijn niets zonder planning. Zelfs een simpele Excel sheet kan je op weg helpen. Als je de planning naar een hoger niveau wil tillen, kan het handig zijn om op zoek te gaan naar een project management platform zoals Trello of Asana. Definieer doelen, rollen, deadlines en ga aan de slag.

begin-met-plannen

 4. Begin met het creëren van e-Learning: focus op de leerdoelen

Ben je een “goal digger”? Dan is deze stap iets voor jou! De eerste stap in het ontwikkelen van een digitale module is het bepalen van de leerdoelen. Wil je informeren? Wil je kennis testen? Of wil je nieuwe vaardigheden delen? De doelen bepalen altijd de volgende stappen in de ontwikkeling van e-Learning.

focus-op-leerdoelen

5. Maak een storyboard of kies de juiste templates om zelf jouw e-learning te maken

Hoera, je hebt het punt bereikt waarop je kan beginnen met het ontwikkelen van de daadwerkelijke e-Learning. Hoe deze stap eruit ziet, hangt sterk af van de tool die je gebruikt en wie betrokken is bij de ontwikkeling van de e-Learning. Als eerste heb je de inhoud nodig. Daarna kan je, indien nodig, een storyboard maken. Deze stap wordt makkelijker als je tool didactische templates bevat, dan kan je meteen beginnen met het ontwikkelen van de e-learning!

kies-het-juiste-template

6. Plan evaluatiemomenten in

Zijn de stakeholders klaar om e-Learning te ontwikkelen? Zorg er dan voor dat er een review plaatsvindt. Dit hoeft overigens niet altijd tot het laatste moment te wachten. Integendeel, het kan slim zijn om gedurende het proces meerdere reviewmomenten in te plannen. Laat mensen met verschillende achtergronden naar de module kijken en verzamel suggesties om de cursus te verbeteren.

inplannen-evaluatiemomenten

7. Finale test

Als de cursus klaar is, moet je een eindtest plannen. Werken alle interactieve elementen zoals vragen of knoppen? En ziet de cursus er goed uit op alle mobiele apparaten?

De hoeveelheid tests die gedaan moeten worden en de tijd die dit in beslag neemt, hangt sterk af van de software die je gebruikt. Als je elk template vanaf nul moet opbouwen en elke knop zelf moet plaatsen, zal deze fase veel tijd in beslag nemen. Gebruik je voorgedefinieerde templates? Dan zal deze fase slechts enkele minuten in beslag nemen.

finale-kennis-test

8. Publiceren en verspreiden

Gefeliciteerd! De cursus is klaar om te verspreiden naar de verschillende doelgroepen.

publiceer-en-deel

9. Verzamel feedback van medewerkers

Wanneer de cursus live is en medewerkers nu getraind zijn in een nieuwe vaardigheid of onderwerp, is het altijd slim om feedback te vragen. Dit kan via e-mail of via de tool zelf als deze functie wordt ondersteund.

feedback-medewerkers

Wanneer je deze stappen volgt, zal je versteld staan van het gemak en de snelheid waarmee je in-house e-Learning content kan ontwikkelen. Veel succes!

Heb je interesse om in-house e-Learning te ontwikkelen? Plan dan een demo met FLOWSPARKS. We laten je graag zien hoe het werkt.

KLIK HIER EN PLAN EEN DEMO


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.