Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 26-01-2022 | Article Rating | (0) reacties

Deze reden voor ‘videoconferencing-vermoeidheid’ geldt niet voor iedereen

Deze reden voor ‘videoconferencing-vermoeidheid’ geldt niet voor iedereen

‘Videoconferencing-vermoeidheid’ -‘Zoom fatigue‘- is sinds het voorjaar van 2020 een bekend fenomeen. Deze toestand wordt mede veroorzaakt als mensen het gevoel hebben de hele tijd in een spiegel te kijken. Onderzoek van de Washington State University laat zien dat niet iedereen hier last van heeft.

Bij videoconferencing kun je het gevoel hebben de hele tijd in een spiegel te kijken omdat je jezelf vaak in beeld ziet. Je  kunt ook het gevoel hebben dat anderen jou de hele tijd aan staren. Daardoor ben je de hele tijd bewust van jezelf. Dat kan vermoeiend werken en leiden tot een negatief gevoel over live online sessies.

Onderzoekers van de Washington State University hebben twee groepen personen -80 werknemers en 350 studenten- onderzocht die vaak aan videoconferencing deelnemen. Zij hebben ontdekt dat het afhangt van het individu of deze zeer bewust is van zichzelf en daardoor ‘videoconferencing-vermoeidheid’ ervaart.

Degenen met een laag zelfbewustzijn hadden een positievere houding ten opzichte van live online sessies naarmate hun eigen gezichten vaker zichtbaar waren. Participanten met een hoog zelfbewustzijn hadden een negatievere houding.

De onderzoekers merken op dat een aantal andere factoren van invloed zijn op hoe tevreden mensen zijn over live online sesssies. Daartoe behoren de controle die zij ervaren over het gebruik van de camera en de effectiviteit van de sessie (o.a. worden leerdoelen behaald)? Er is dus meer onderzoek nodig omdat we ‘videoconferencing’ zullen blijven toepassen.

Volgens de onderzoekers moeten we in elk geval terughoudend zijn in het nemen van maatregelen of het maken van afspraken over het gebruik van de camera die voor iedereen gelden.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.