Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van SkillsTown | 07-07-2016 | Article Rating | (0) reacties

Interview: Effectief en efficient leren met blended learning

Interview: Effectief en efficient leren met blended learning Interview met Petra Stienstra – adviseur leren en opleiden WSG. Gepubliceerd in de nieuwsbrief van SkillsTown.


Blended learning is een veel gebruikte term binnen organisaties. Deze manier van leren combineert de wat klassiekere vormen van onderwijs, bijvoorbeeld fysieke trainingen of colleges, met modernere manieren van leren zoals onder andere e-learning en webinars. Blended learning kan daarom een goede oplossing zijn voor scholing binnen een organisatie. Eén van de organisaties die een blended learning strategie toepast via de academie van SkillsTown, is de William Schrikker Groep (WSG). We spraken met Petra Stienstra, adviseur leren en opleiden bij WSG, over hun opleidingsbeleid.

De optimale uitrusting
Als organisatie wil je de beste werkomstandigheden voor je medewerkers. Ook bij WSG is dit een belangrijk onderdeel van het beleid. Door gebruik te maken van de SkillsTown academie streven zij ernaar om medewerkers zo efficiënt en effectief te voorzien van de juiste kennis. “We proberen altijd om onze medewerkers zoveel mogelijk middelen te geven om zichzelf toe te rusten voor hun moeilijke werk. Ze werken in een lastige context en wij vinden het als organisatie belangrijk hen alle kennis en vaardigheden te bieden die hiervoor nodig zijn”, benadrukt Petra.

Naast het beschikbaar stellen van de juiste kennis, gebruikt WSG de leeroplossingen van SkillsTown om medewerkers te begeleiden in vernieuwingen en veranderingen. Bijvoorbeeld bij het implementeren van een bepaalde werkwijze of een bepaald gedrag. “We maken gebruik van traditionele trainingen in combinatie met e-learning en webinars. Naar onze mening zijn die twee leervormen heel goed aan elkaar te koppelen. Een e-learning kan bijvoorbeeld gebruikt worden ter voorbereiding op een training. Daarmee kun je een deel van de informatieoverdracht van een dagprogramma kleiner maken”, legt Petra uit.

Een passende strategie
Soms wordt blended learning gezien als een onmisbaar element binnen het beleid van een organisatie. Maar volgens Petra zou dat niet de reden moeten zijn om het deel te maken van je strategie. Het is juist belangrijk om je goed te realiseren wat je wilt bereiken en daar dan de oplossing bij te kiezen. “Ik denk dat je goed moet kijken naar wat je wil dat mensen leren. In die overweging kan blended learning een oplossing zijn, maar ik ben niet perse van mening dat je voor iedereen en overal een blended learning traject moet toepassen. Doe vooral wat efficiënt en effectief is voor de vraag die je in gedachte hebt”, aldus Petra.

Blended learning is er in verschillende vormen en toepassingen. Eén van de onderwerpen waarvoor blended learning is ingezet bij WSG is het omgaan met agressie. Het doel hiervan was de veiligheid van medewerkers bevorderen in hun dagelijkse werkzaamheden en het aantal incidenten dat medewerkers meemaken terug dringen. Daarvoor moesten een heleboel afspraken en protocollen gecommuniceerd worden. Petra vertelt:“Naar mijn idee zijn trainingen niet geschikt om dit soort taaie kost te communiceren. Juist bij dit traject was blended learning een goede oplossing. Over dit onderwerp konden we een hele mooie e-learning bouwen die medewerkers volgden voordat ze naar de training kwamen. Op die manier konden zij de theorie alvast meenemen in hun werkzaamheden en hadden ze de mogelijkheid om zich voor te bereiden op de trainingsbijeenkomst.”

Overlap is belangrijk
Bij een blended learning traject worden er verschillende vormen van onderwijs ingezet. Vaak wordt er bij iedere vorm ingegaan op een ander onderwerp of thema. Daarbij is het volgens Petra wel belangrijk om een stuk overlap te hebben: “Tussen de verschillende middelen die je hanteert binnen je blended learning strategie, moet overlag zitten. Het is belangrijk om bijvoorbeeld in je dagprogramma terug te komen op de e-learning die vooraf gevolgd is. Daarmee laat je zien dat je de inzet van deelnemers waardeert en worden cursisten beloond voor hun betrokkenheid.”

Bij het creëren van die overlap moet je vervolgens wel opletten dat bepaalde inhoud niet dubbel wordt verteld. Daarmee kun je de interesse van cursisten juist kwijtraken. Petra benadrukt: “De aansluiting tussen verschillende leermiddelen luistert nauw. Er moet niet te veel overlap zijn, maar zeker ook niet te weinig.”

Petra’s tips
Ter afsluiting van dit interview gaf Petra nog een paar tips met betrekking tot het toepassen van een blended learning strategie binnen een organisatie.

  1. Blijf kritisch nadenken of blended learning het juiste middel is
    Blended learning kan een hele goede oplossing zijn, mits het past bij het doel dat je als organisatie gesteld hebt. Staar je niet blind door te denken dat het overal past. Soms is blended learning de oplossing, soms is dat wat anders.
  1. Zorg dat je ICT op orde is
    Bij een traject als blended learning speelt ICT een belangrijke rol. Bijvoorbeeld op het moment dat medewerkers van thuis uit een cursus kunnen volgen. Daar hoort een digitale omgeving bij waarop zij kunnen inloggen. Zorg ervoor dat dit soort zaken goed werken en niet voor belemmeringen zorgen, want dat kan ongewenste frustraties opleveren.

Zelf aan de slag
Wil je als organisatie zelf aan de slag met blended learning of graag meer weten over deze manier van opleiden? Neem telefonisch of per mail contact met ons op. We helpen je graag verder.

 

 


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

02-02

Leren met puzzels

Door: Let’s Learn!

Achtergronden aanbieders

Vacatures in de markt

Column

0 reacties
Van de Redactie 16-12-2022

e-Learning na de pandemie

Hoe zal e-learning zich ontwikkelen, nu de Corona-pandemie geleidelijk afneemt.