Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Let’s Learn! | 08-06-2021 | Article Rating | (0) reacties

Pilot Microlearning als ondersteuning van onderwijs en stage

Pilot Microlearning als ondersteuning van onderwijs en stage

In september 2020 mochten we bij Let's Learn! samen met Astrid Oomens (FLOT), Saskia Heunks (Trion) en acht  enthousiaste docenten meewerken aan een pilot rond microlearning. Naast een fijn project heeft het 10 microlearnings opgeleverd én veel enthoussiasme bij de makers én gebruikers van de learnings.

Conclusie pilot: microlearning als ondersteuning van onderwijs en stage is goed inzetbaar voor onderwijs van toekomstige docenten van de lerarenopleiding van FLOT (Fontys Leraren Opleiding Tilburg) binnen de opleidingsschool TRION.

Fragment uit het verslag van de pilot:

“Zonder uitzondering hebben mensen heel enthousiast aan de realisatie van microlearnings gewerkt en lijkt het echt van meerwaarde te kunnen zijn voor de toekomst om als (aanvullend) lesmateriaal in te zetten. Mensen worden enthousiast van de verfrissende korte informatieve fragmenten om deze te beluisteren of te bekijken. Voor komend studiejaar kunnen deze bestaande microlearnings actief gebruikt worden voor derdejaars studenten. Ze kunnen tijdens hun stage aan de slag met de opdrachten voor ‘oog voor elke leerling’. Vierdejaars studenten kunnen het inzetten bij het onderzoek van hun onderwijs pedagogisch handelen. Dit geldt zowel voor FLOT als voor TRION studenten.

Wat betreft de verspreiding valt op dat er weinig tot geen belangstelling is om gedurende langere tijd elke dag een microlearning te ontvangen. Wel gedurende kortere tijd over een onderwerp of ter ondersteuning van de stage. Daar was de mogelijkheid om te kiezen voor een soort stage begeleidend traject: op maandag een inhoudelijk onderwerp rondom je aanpak in je stage, waarna op dinsdag een microlearning ter voorbereiding en implementatie in je les en op vrijdag een microlearning om er gericht op te reflecteren en je verder erin te verdiepen. Deze vorm scoorde heel hoog en lijkt veel te bieden te hebben in de stagebegeleiding en de koppeling van theorie en praktijk.

Meer lezen over deze pilot of het verslag downloaden? Klik dan hier


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Achtergronden aanbieders

Vacatures in de markt

Column

1 reacties
Van Harm Weistra (hoofdredacteur) 18-03-2020

Betekent Corona doorbraak online leren?

Nu de corona-crisis ons dwingt om volop in te zetten op online leren en afstandsonderwijs, moeten we de kans grijpen om er van te leren, stelt hoofdredacteur Harm Weistra.