Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 13-05-2021 | Article Rating | (0) reacties

Marleen Stikker keynotespreker Online Educa #oeb21

Marleen Stikker keynotespreker Online Educa #oeb21

Van 1-3 december 2021 vindt de 27ste editie van de Online Educa in Berlijn plaats. Een opvallende keynotespreker is Marleen Stikker, oprichter en directeur van De Waag in Amsterdam. Stikker staat bekend om haar kritische reflecties op de rol van technologie in de samenleving.

Marleen Stikker mag met recht één van de pioniers van internet in Nederland worden genoemd. Zij stond in 1992 mede aan de wieg van De Digitale Stad. Mijn eerste mailadres was een DDS-adres. Stikker was in 1994 mede-oprichter van De Waag dat zich profileert als toekomstlaboratorium voor technologie en samenleving. Inmiddels is zij ook lector aan de Hogeschool van Amsterdam.

In 2018 mocht Marleen Stikker via het programma Zomergasten een avond lang terugblikken op de ontwikkeling van het internet. In 2019 heeft zij het boek ‘Het internet is stuk‘ geschreven. Daarin onderzoekt zij wat er mis is gegaan met de ontwikkeling van internet, dat inmiddels wordt gedomineerd door ‘big tech’-bedrijven. De ontwikkeling van internet is volgens haar ten koste gegaan van democratische waarden en digitale soevereiniteit.

Op het gebied van leertechnologie zie je die ontwikkeling ook terug, bijvoorbeeld als het gaat om bepaalde toepassingen van AI en online proctoring. Leveranciers van deze leertechnologie zijn nadrukkelijk aanwezig tijdens de OEB, onder meer als sponsor.

Ik verwacht dat Marleen Stikker tijdens de OEB een relatie zal leggen tussen haar reflecties op de ontwikkeling van internet en leertechnologie.

Ik vind het mooi dat de organisatie van de OEB zeer nadrukkelijk ruimte geeft aan dergelijke kritische geluiden, en het debat faciliteert over de invloed van technologie op de onderliggende waarden die we nastreven met leren, opleiden en onderwijs.

Meer informatie en aanmelden?


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.