Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 08-02-2021 | Article Rating | (0) reacties

Goed online onderwijs vraagt veel meer dan video-lessen

Goed online onderwijs vraagt veel meer dan video-lessen

Het verplaatsen van lessen naar het internet is niet voldoende om te kunnen spreken van kwalitatief goed online leren. Een offline cursus online zetten is pas een eerste kleine stap. Dat is de boodschap van Rich Demillo en Steve Harmon van Georgia Tech’s Center for21st Century Universities. De site schoolit.be vat hun onderzoek samen.

Leren is een complex fenomeen. Het wordt beïnvloedt door de persoonlijke leerstijl, de manier waarop instructie wordt gegeven en de opbouw van de les. Deze (en andere) variabelen zijn enorm met elkaar verweven. Je kunt niet één element veranderen zonder oog voor de andere onderdelen. “Een kind kijkt nu misschien naar een beeldscherm in plaats van naar een fysiek klaslokaal te gaan, maar dat betekent niet dat ze deelnemen aan kwalitatief goed online leren”, zeggen de twee wetenschappers.

Ze wijzen erop dat succesvolle online cursussen vaak het resultaat zijn van een eindeloze cyclus kleine verbeteringen. Een offline cursus online zetten is in hun ogen slechts een eerste ruwe schets. En waar een docent offline meteen kan bijsturen als de groep iets niet begrijpt, is een online cursus een stuk minder flexibel.

Afstandsleren en fysiek onderwijs zijn fundamenteel verschillende concepten. De twee vereisen dus een ander onderwijsprogramma, zeggen de onderzoekers. “Het is essentieel dat we het verschil begrijpen tussen een cursus die is ontwórpen voor afstandsleren en een cursus die snel is omgebouwd om online aangeboden te worden. We moeten verder kijken dan het traditionele curriculum, instructie en toetsing. Laten we proberen de minder voor de hand liggende ontastbare elementen te ontwikkelen die er voor zorgen dat onderwijs van hoog niveau is.”

Lees de samenvatting op schoolit.be en het gehele artikel op bigthink.com.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Vacatures in de markt

Column

0 reacties
Van Harm Weistra (hoofdredacteur) 18-03-2020

Betekent Corona doorbraak online leren?

Nu de corona-crisis ons dwingt om volop in te zetten op online leren en afstandsonderwijs, moeten we de kans grijpen om er van te leren, stelt hoofdredacteur Harm Weistra.