Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
Iedereen heeft kennis die moeilijk over te dragen is. De zogenaamde tacit knowledge, de onbewuste kennis of ontastbare kennis. Het is een vorm van individuele kennis die 'in het hoofd zit' en moeilijk overdraagbaar is. Het is de kennis waarvan je wilt dat nieuwe medewerkers die snel krijgen en opnemen. Het maakt of iemand kan ‘aarden’ in je organisatie. Tacit knowledge in je organisatie gaat over het proces, de normen en waarden, informatie over de geschiedenis en de organisatiekenmerken. Deze worden ook wel kritische institutionele kennis genoemd.
Maar hoe ga je daarmee om als je een onboarding programma moet maken? Het antwoord daarvoor vonden we in het artikel van Dickens Aubourg ‘Sharing Institutional Knowledge With Microlearning’. Hij adviseert om met korte informele video’s te werken, die medewerkers opnemen met en van elkaar. Bij Let’s Learn! vinden we dat een goede start, die we ook graag inzetten. Alleen bij een echt goed onboardingtraject zou je nog meer willen doen. Daarvoor wil je dieper gaan én ook de samenhang creëren met microlearnings, door het te integreren met macrolearnings. Hoe? Kijk gerust op onze site om voorbeelden te vinden van hoe wij dat doen.
.
Naam (verplicht) Naam Is Verplicht
E-mail (verplicht) E-mail Is Verplicht Ongeldig E-mailadres
Commentaar Is Verplicht
Bericht mij via e-mail over vervolg commentaar
Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.