Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 07-09-2020 | Article Rating | (0) reacties

Bescherm studenten tegen commerciële aanbieders online onderwijs

Bescherm studenten tegen commerciële aanbieders online onderwijs

Bij de inzet van digitale middelen en het verzorgen van online onderwijs, doen de Nederlandse universiteiten er goed aan om meer samen te werken, schrijft José van Dijck – hoogleraar digitale samenleving en mediacultuur aan de Universiteit Utrecht het Financieele Dagblad. Om te voorkomen dat studenten dataleveranciers worden voor platformbedrijven. Zij pleit voor een zorgvuldig beheer van leerdata en bewaken van de privacy. “Als universiteiten hun krachten bundelen, kunnen ze scherpere voorwaarden stellen in contracten voor hardware en software.”

Van Dijck waarschuwt dat “de coronacrisis de perfecte storm vormt voor verdere opmars van platformisering en commercialisering van het hoger onderwijs. Recent waarschuwden twee strategiedirecteuren in ScienceGuide dat disruptieve ‘edtech’ bedrijven, zoals Masterclass, Outlier en Ocelot, een steeds grotere bedreiging vormen voor universiteiten.”

“Ook Nederlandse universiteiten moeten vaker concurreren in een digitale omgeving vol commerciële aanbieders met aantrekkelijke proposities, die niet de last dragen van fysieke infrastructuur als gebouwen, bibliotheken en laboratoria. Toch is het laatste wat we moeten doen het Amerikaanse voorbeeld volgen en het digitale onderwijs uitbesteden aan private platforms. Juist nu moet geïnvesteerd worden in een toegankelijk, betaalbaar en kwalitatief hoogstaand publiek stelsel”, aldus Van Dijck.

Het zou mooi zijn als universitaire bestuurders bij de opening van dit academische jaar onder hun logo vermelden: ‘Alleen samen krijgen we het online-onderwijs onder controle.’, sluit Van Dijck haar artikel af.

Bron: Financieele Dagblad.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 07-05-2022

Hoe de pandemie ons leren veranderde

De corona pandemie heeft een grote invloed op onze manier van leren. Helma van den Berg deelt haar mening.