Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Let’s Learn! | 14-07-2020 | Article Rating | (0) reacties

Avoid PDF for On-Screen Reading

Avoid PDF for On-Screen Reading

Wanneer gebruik je een pdf tijdens  het online leren en wanneer kun je die beter ontwijken? Volgens dit artikel geeft het moeten lezen van een PDF file  frustratie en vertraagt het het leren en afronden van een e-learning. Zeker als je het vergelijkt met het doornemen van standaard webpagina’s. De schrijvers stellen voor om PDF alleen te gebruiken voor documenten die de lerende moet of wil printen. En om het dan effectief te laten zijn, stellen ze ook nog 10 richtlijnen waaraan de PDF moet voldoen voor. Lees hier het artikel van Jakob Nielsen en Anna Kaley

Grootste probleem met PDFs
de auteurs betogen dat het grootste probleem van een PDF is dat die bedoeld is om te printen en niet om online te lezen. Dus het formaat is vaak niet geoptimaliseerd om online te lezen. Of je verdwaalt tijdens het ‘leesbaar’ maken en bent afgeleid door iets anders. In ieder geval is het helder dat je teveel handelingen moet doen om de content te krijgen. We kennen allemaal dat gevoel als we in een e-learning zitten en slaan de PDF over om snel door te gaan naar het volgende deel van de e-learning.

 

#Hoe dan wel?
Hoe kun je PDFs goed inzetten als het gaat om te printen informatie?

1. Verzamel informatie over de mogelijkheid van printen bij de doelgroep.

2. Maak de PDF toegankelijk als je hem aan het maken bent.

3. Maak een webpagina waarop gebruikers de informatie ook kunnen vinden als ze niet kunnen printen.

4. Bedenk of de PDF moet openen in een nieuwe window of tabblad, of op dezelfde plek als waar je al met leren was beland.  

5. Link naar de pagina waar de PDF staat, niet naar de PDF zelf.

6. Gebruik niet te snel de laatste PDFversie, niet ieder heeft die tot zijn beschikking.

7. Ga voor de laagst mogelijke PDF file size zonder kwaliteit te verliezen.

8. Formateer het PDF om aan verschillende papiermaten te kunnen voldoen

9. Verwijder van de learning en archiveer eerdere versies van de PDF. Vergeet ook niet op de links van de oude naar de nieuwe te veranderen.

10. gebruik meerdere formats, niet alleen PDF.

Behalve deze tips voor PDFs in e-learnings, geloven wij bij Let’s Learn! in PDFs als microlearning. Daarbij is het wel van belang om altijd de leestijd te vermelden, zodat de lezer weet waar hij aan toe is bij het openen van de PDF. Meer weten over microlearning? Kijk gerust op onze site lets-learn.nl.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Geen artikelen gevonden

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.