Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van The Courseware Company | 16-06-2020 | Article Rating | (0) reacties

LMS, LXP, leerplatform? Wat heb ik nodig?

LMS, LXP, leerplatform? Wat heb ik nodig?

Het selecteren van de juiste tools voor online leren is niet eenvoudig. Er zijn veel termen in omloop en simpel zeggen: ”ik wil met e-learning of online leren aan de slag” is eigenlijk niet genoeg. En vervolgens is de vraag: wat heb je nodig? Zoek je een LMS, een ELO, een LXP? Wil je gebruik maken van live online leren, virtual classrooms of heb je meer aan een (e)PSS? Of is een auteurstool dat wat je nodig hebt? Herken je deze vragen of beginnen de woorden je nu al te duizelen, dan is de inhoud van dit stuk wellicht iets voor jou. In dit artikel leggen we uit wat deze verschillende e-learning tools (wij noemen dat leertechnologie) globaal doen en welk doel je er mee kunt bereiken. Een eerste stap in de selectie van de juiste leertechnologie.

Er zijn natuurlijk de meest fantastische tools in de markt en ze kunnen vaak van alles. Toch is het goed om niet bij de tools zelf te beginnen. Het is vaak verstandig om even een stapje terug te doen en jezelf een paar belangrijke vragen te stellen. Welke leerbehoeftes wil ik vervullen met het inzetten van deze leertechnologie? Wie ondersteun ik daarmee? Denk bijvoorbeeld aan 3 belangrijke groepen belanghebbenden:

  1. De lerende en zijn leerbehoefte: Welke zijn het en wanneer ontstaan ze?
  2. De organisatie en zijn behoefte: Hoe wil de organisatie zich ontwikkelen en hoe kunnen ze sturen op het leren?
  3. De afdeling leren en ontwikkelen: Hoe kunnen we de lerende en de organisatie hier goed in faciliteren en welke visie op leren hebben we?

Vervolgens kom je tot de vraag: “Wat is daarvoor nodig?” en dat leidt dan tot een lijst aan noodzakelijke en wenselijke functies die je zoekt in je leertechnologie. Met deze lijst krijg je inzicht in wat je nodig hebt en kan je uiteindelijk op zoek naar de juiste tools die aan jouw wensen voldoen. Het kan zijn dat je meerdere tools nodig hebt om jouw leerlandschap in te vullen.

Om een beeld te krijgen van de kenmerken van de diverse soorten tools, gaan we per soort tool iets dieper in op de kenmerken en toepassingen.

Lees meer


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Vacatures in de markt

30-03

Digital Learning Consultant

Bright Alley
30-03

Product Support Specialist

GoodHabitz Eindhoven
21-03

Creatieve Learning Consultant

UP learning

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 07-05-2022

Hoe de pandemie ons leren veranderde

De corona pandemie heeft een grote invloed op onze manier van leren. Helma van den Berg deelt haar mening.