Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van SkillsTown | 19-02-2016 | Article Rating | (0) reacties

SkillsTown | Een kijkje in de wereld van webinars

SkillsTown | Een kijkje in de wereld van webinars

Interview met Judith Fledderus, webinar coordinator SkillsTown


Webinars zijn een populaire methode om kennis over te dragen. Dankzij de veelzijdigheid van het medium worden webinars door veel organisaties ingezet. Maar wat maakt webinars zo geschikt om informatie te delen en wat komt er kijken bij de productie van zo’n webinar? We spreken met Judith Fledderus, expert op het gebied van webinars.


De kracht van een webinar
Een webinar is een online seminar dat live wordt uitgezonden. Tijdens deze uitzending kunnen kijkers direct vragen stellen aan de spreker. “Omdat een webinar live is, kun je goed op actualiteiten inspelen. Iets dat gisteren is gebeurd, kun je binnen no-time verwerken in je webinar”, aldus Judith.


De webinars bij SkillsTown duren dertig minuten. Dit maakt dat je kort en krachtig relevante informatie kunt delen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van een complete cursus of e-learning. Judith vertelt:


 

Je hebt altijd wel de tijd om een webinar van dertig minuten te volgen. Bij een e-learning heb je daar natuurlijk veel meer tijd voor nodig. Je krijgt bij een webinar snel, kort en bondig informatie tot je beschikking.

Het interactieve element is een van de grote voordelen van webinars. Hierbij kunnen deelnemers hun vragen stellen en krijgen ze direct antwoord van de spreker. “Naast het live volgen van een webinar, zijn onze webinars ook altijd achteraf terug te kijken. Je kunt dan alsnog je vragen stellen en krijgt per mail antwoord”, vertelt Judith.

Aantrekkelijke inhoud scoort
Afhankelijk van de doelgroep van een webinar, wordt de inhoud van een webinar bepaald. Soms is een webinar erg praktisch en kun je de inhoud direct toepassen in de praktijk. Andere webinars zijn juist wat theoretischer en behandelen oorzaak gevolg relaties. Judith vertelt:

De webinars die ik in onze studio voorbij zie komen, behoren meestal tot de categorie werk ofprivé.  Daarbij belicht de categorie werk onderwerpen die relevant zijn voor werknemers en hun functioneren binnen een organisatie. Bijvoorbeeld webinars over het nieuwe leidinggeven, succesvol netwerken of HR trends. Privé gerelateerde onderwerpen kunnen bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld onze webinars over kledingadvies of stoppen met roken. We zien wel dat er vaak een overlap is tussen deze twee categorieën. Het webinar over digitale veiligheid kan bijvoorbeeld zowel in je privé omgeving als op zakelijk vlak relevant zijn. Wel is het belangrijk om te allen tijde je doelgroep in het vizier te houden. Wanneer je het webinar daar niet op afstemt, zullen je kijkers vroegtijdig afhaken.

Een goede voorbereiding is het halve werk
In haar dagelijkse werkzaamheden heeft Judith veel te maken met sprekers. Iedere spreker heeft zijn eigen voorkeuren wat betreft het geven van een webinar. Wel hebben zij één ding gemeen: een voorbereid mens telt voor twee. Judith benadrukt: “Wanneer je een webinar geeft is de voorbereiding cruciaal. Dat begint bij een goede powerpoint presentatie die je verhaal ondersteunt. Daarbij is het belangrijk om niet te veel tekst te gebruiken en leuke afbeeldingen te hanteren”, vertelt Judith enthousiast. Naast aandacht voor je powerpoint geeft Judith aan dat er een interactie met de kijker moet zijn. Door bijvoorbeeld een vraag te stellen, een grapje te maken of een stelling te bespreken wordt de kijker betrokken bij je verhaal. De sprekers die bij SkillsTown hun webinar geven, worden ruim van te voren in de studio ontvangen. Zo kunnen ze de omgeving alvast tot zich nemen en zich daadwerkelijk voorbereiden in de studio. Judith legt uit: “Het lastige bij een webinar is dat je niet tegen een persoon praat, maar tegen een camera. Dat vinden veel mensen vaak net iets moeilijker. Daarom geven we sprekers van te voren vaak de tip om thuis voor de spiegel te oefenen. Met onder andere spreken en lachen, zodat je goed kunt zien hoe je gelaatsuitdrukking je verhaal kan ondersteunen. Op de dag zelf hebben ze dan ruim van te voren tijd om het webinar helemaal te oefenen.”

Co-creatie met klanten
SkillsTown produceert niet alleen zelf webinars, dit doen ze ook in samenwerking met hun klanten. Zo zijn er onder andere met Berenschot en Capgemini initiatieven voor co-creatie van webinars. Hierbij wordt de inhoudelijke expertise van klanten gecombineerd met de ervaring op het gebied van webinars van SkillsTown. “We werken veel samen met klanten om relevante webinars te geven. Daarbij gaat het vaak om onderwerpen die voor hun medewerkers relevant zijn. Zo hebben we onlangs een webinar met Berenschot gemaakt over de participatie wet. En staat er in februari een webinar gepland met Capgemini over het ontwerp van websites en apps”, aldus Judith.

Kijken wanneer het jou uitkomt
Het live volgen van een webinar is natuurlijk het meest optimaal. Maar soms heb je simpel weg niet de tijd of middelen tot je beschikking om een webinar live mee te kijken. Dan kun je er altijd voor kiezen om het later terug te kijken.

Het belangrijkste bij het volgen van een webinar is dat je het doet op een moment dat jij er tijd voor hebt. Als je precies dertig minuten tot je beschikking hebt tussen afspraken door, ben je niet voldoende gefocust. Onze webinars zijn altijd terug te kijken, dus als jij dat graag doet wanneer je kinderen naar bed zijn, kies dan dat moment.

Judith’s gouden tips
Mocht je in de toekomst zelf een webinar gaan geven, dan heeft Judith nog drie laatste tips voor je.

  1. Lach in camera, dat maakt je webinar toegankelijker. Let daarbij wel op dat het bij het onderwerp past. Over het algemeen geld dat een strak gezicht minder aangenaam is om naar te kijken;
  2. Spreek met je handen. Dat is de manier om mensen te betrekken bij je webinar en je verhaal te ondersteunen;
  3. Een goede voorbereiding is het halve werk. Wanneer je je verhaal goed in je hoofd hebt en je precies weet wat je wilt vertellen, heb je een voorsprong tijdens het geven van je webinar.

 


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Geen artikelen gevonden

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.