Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 19-03-2020 | Article Rating | (0) reacties

Virusuitbraak geeft online onderwijs boost

Virusuitbraak geeft online onderwijs boost

Universiteiten gaan deze week noodgedwongen over op afstandsonderwijs, schrijft het Financieele Dagblad. De krant sprak met José van Dijck, universiteitshoogleraar digitale samenleving en mediacultuur aan Universiteit Utrecht.

Het hoger onderwijs was juist bezig de balans te vinden tussen fysiek onderwijs en online werkvormen. De plotselinge overgang naar een volledig digitale infrastructuur vraagt van docenten aan onze universiteiten een enorme inspanning en een snelle leercurve. Praktisch alle pedagogische en didactische leermiddelen hebben elektronische pendanten, maar het is even wennen om de knop totaal om te zetten, zegt Van Dijck.

De krant schrijft verder: Het gebruik van online leeromgevingen in het academisch onderwijs wordt al jarenlang gestimuleerd: het streamen van hoorcolleges is inmiddels normaal, net als het managen van klassikaal onderwijs via virtuele leeromgevingen en digitaal toetsen. Blackboard, Remindo, Microsoft Teams, Canvas en Starleaf zijn voor docenten geen onbekende merknamen meer. Moodle en Jitsi zijn populaire open source tools. Bij Universiteit Utrecht wordt sinds vorig jaar bijna 70% van alle toetsen digitaal afgenomen en staan alle cursussen online. De meeste docenten zijn gaandeweg vertrouwd geraakt met principes als ‘flipping the classroom’ en ‘blended learning’. Het is ondenkbaar dat academisch onderwijs en kennisuitwisseling ooit zonder intermenselijk, sociaal contact kunnen functioneren. Toch moeten docenten het nu zien te redden met virtuele instrumenten. Weliswaar met steun van de helpdesk, maar zonder de rugdekking van face-to-face contact.

Amerikaanse universiteiten met campussen in China hebben een maand geleden die transformatie al in gang gezet. Na een chaotische begin – er was geen alternatief – denken de docenten inmiddels na over mogelijke positieve gevolgen voor het onderwijs op de lange termijn.

Lees het hele artikel op FD.nl.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 07-05-2022

Hoe de pandemie ons leren veranderde

De corona pandemie heeft een grote invloed op onze manier van leren. Helma van den Berg deelt haar mening.