Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 14-11-2019 | Article Rating | (0) reacties

Gratis Nationale Blockchain Cursus voor iedereen

Gratis Nationale Blockchain Cursus voor iedereen

Wat is blockchain en hoe werkt het? Hoe weet je wanneer je blockchain kunt gebruiken? En moet je kunnen programmeren om blockchain toe te kunnen passen? Voor iedereen die van blockchain heeft gehoord, maar nog niet helemaal weet wat je met blockchain kunt doen, lanceert de Dutch Blockchain Coalition (DBC) de Nationale Blockchain Cursus. Deze gratis Nationale Blockchain Cursus te volgen via yOUlearn, het e-learning-platform van de Open Universiteit. 

In de cursus licht een brede groep van blockchain-kenners de mogelijkheden en uitdagingen van blockchain toe. Onder meer Prins Constantijn (TechLeap.NL) en oud-burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel (voorzitter Dutch Blockchain Coalition) komen aan het woord. Zij worden ondersteund door specialisten uit allerlei startups, bedrijven en organisaties die bij de coalitie zijn aangesloten en blockchain-toepassingen ontwikkelen.

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn van Oranje: “Ik denk dat het belangrijk is dat mensen begrijpen waar blockchain echt over gaat zodat zijzelf kunnen afwegen in hoeverre het voor hen relevant is. Net als bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie is dit een hele belangrijke technologie met een enorme impact op maatschappij en economie. En dus is het voor iedereen belangrijk om een beetje te begrijpen waar het over gaat.”

Door het volgen van de cursus leren deelnemers wat blockchain is, wat je er mee kan, welke vormen van blockchain er zijn en wanneer het nu echt een meerwaarde heeft. Ook leer je meer over de juridische vraagstukken rondom blockchain en hoe het zit met energieverbruik. Niet alleen vanuit de theorie, maar ook vanuit de praktijk. Het beschikbaar maken van dergelijke kennis is van groot belang om Nederland wereldwijd één van de koplopers te maken rond nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie en blockchain.

De online cursus, die je dus kunt volgen via het e-learning platform van de Open Universiteit, komt voort uit de visie van de Dutch Blockchain Coalition dat blockchain ingezet moet worden ten goede van de maatschappij. Om dit te realiseren is het van groot belang dat iedereen beschikt over basiskennis van deze technologie en geïnformeerd wordt over de wijze waarop wij het tegen kunnen komen in ons dagelijks leven.

Rob van Gijzel, voorzitter Dutch Blockchain Coalition: “Dit is een cruciaal uitgangspunt. Bij nieuwe technologieën zien we altijd een groep enthousiaste koplopers. Bij een ingrijpende technologie zoals blockchain is het ook belangrijk dat er brede maatschappelijke acceptatie plaatsvindt. Dat realiseer je alleen door mensen goed te scholen over de werking en potentie van een dergelijke technologie. Juist rond zaken als aangepaste wet- en regelgeving of de impact op privacy. Een goed kennisniveau is een basisvoorwaarde om blockchain in te kunnen zetten ‘for good’, oftewel voor een betere maatschappij.”

Samenstelling

De Nationale Blockchain Cursus bestaat uit zes verschillende modules, die in eigen tijd en tempo kunnen worden doorlopen (in ongeveer 10-12 uur). Naast een grondige uitleg over de werking van de techniek worden ook onderwerpen zoals het gebruik van blockchain voor transacties (cryptocurrencies zoals bitcoin), evidence trails (van dataverificatie tot Self-Sovereign Identity) en de juridische en privacy-uitdagingen rond blockchain behandeld.

Deze cursus wordt niet afgerond met een tentamen. Deelnemers worden niet beoordeeld en ontvangen geen certificaat. Als je de cursus hebt afgerond, kun je wel een bewijs van deelname in de vorm van een ‘token’ aanvragen.

Wie na deze kennismaking zich verder wil verdiepen in blockchain kan bij de Open Universiteit de certified professional course Blockchain: een pragmatische aanpak volgen.

De online cursus is ontwikkeld door de kernpartners van de Dutch Blockchain Coalition in samenwerking met blockchain-expert Olivier Rikken, producent Crowdale en de Open Universiteit. Ik heb de cursus in yOUlearn ingevoerd, en vanuit de OU gefungeerd als projectleider.

De lancering van de cursus vindt plaats op donderdagmiddag 14 november 2019 tijdens het Jaarcongres ECP | Platform voor de InformatieSamenleving. Vanaf 16.30 uur is de cursus voor iedereen toegankelijk.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Harm Weistra (hoofdredacteur) 18-03-2020

Betekent Corona doorbraak online leren?

Nu de corona-crisis ons dwingt om volop in te zetten op online leren en afstandsonderwijs, moeten we de kans grijpen om er van te leren, stelt hoofdredacteur Harm Weistra.