Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van e-Learning.nl | 13-10-2015 | Article Rating | (0) reacties

PO-raad: glasvezel voor basisscholen

PO-raad: glasvezel voor basisscholen De PO-raad, een organisatie die opkomt voor de belangen van het basisonderwijs, wil dat alle Nederlandse basisscholen binnen afzienbare tijd worden aangesloten op het Nederlandse glasvezelnetwerk. In een tijd waarin scholen steeds afhankelijker worden van internet is snel internet niet langer een luxe, maar een noodzaak, zo stelt de raad.


De PO-raad komt tot deze conclusie nadat uit onderzoek is gebleken dat op dit moment slechts 2 op de 5 basisscholen in Nederland zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk. Voor de overige scholen geldt dat zij op dit moment alleen gebruik kunnen maken van alternatieve netwerken. In verreweg de meeste gevallen komt dit concreet neer op het kabelnetwerk, maar voor een klein deel van de scholen is zelfs kabel niet beschikbaar en blijft de keuze beperkt tot een inbelverbinding.
  

Doordat scholen steeds vaker gebruik maken van digiborden en online lesmaterialen, is de bandbreedte die basisscholen nodig hebben in vrij korte tijd snel gestegen en daardoor zijn snellere internetverbindingen een must. Zelfs kabelinternet blijkt in de praktijk in veel gevallen al te traag, waardoor lessen worden verstoord en leerlingen lang moeten wachten wanneer zij digitale informatie op het web willen benaderen. Snel internet is dus hard nodig, temeer omdat alle basisscholen vanaf 2018 verplicht een digitale eindtoets moeten afnemen.

 

De PO-raad denkt dat glasvezelinternet de uitkomst kan bieden, niet alleen omdat een er sneller gegevens verstuurd en ontvangen kunnen worden met glasvezelinternet, maar ook omdat elke glasvezelinternet beter schaalbaar is dan andere vormen van breedbandinternet. Bij een kabelaansluitingen in een bepaald gebied delen de aangesloten gebruikers een vaste hoeveelheid bandbreedte, terwijl bij glasvezelaansluitingen ieder zijn eigen bandbreedte heeft. Het afsluiten van een groter aantal glasvezelabonnementen is voor scholen dus een garantie op extra bandbreedte.

 

Een probleem is wel dat niet alle scholen het geld hebben om aansluiting op het glasvezelnetwerk te bekostigen. De PO-raad hoopt daarom dat gemeentes, provincies en de ministeries van Onderwijs en Economische Zaken geld beschikbaar gaan stellen voor basisscholen. Mogelijk kan FiberNL de scholen uit de brand helpen, de provider heeft aangeboden gratis glasvezelinternet te leveren als er in de regio voldoende animo is voor glasvezelinternet.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.