Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 05-08-2019 | Article Rating | (0) reacties

Gamification of game-based learning?

Gamification of game-based learning?

Bij discussies over het toevoegen van spelelementen in leersituaties kan verwarring ontstaan als er wordt gesproken over gamification en game-based learning. Want hoewel de termen in het spraakgebruik makkelijk uitwisselbaar lijken, is de betekenis verschillend, schrijft Jeroen Langendam op de site van SCHOOLiT.

Bij gamification is het bestaande lesmateriaal het uitgangspunt. Dit materiaal wordt vervolgens met technieken uit de gamewereld verrijkt. Denk aan elementen als het scoren van punten, het verdienen van badges en een ranking om het competitie-element aan te wakkeren. Ook kan er een verhaal worden verteld rondom de stof, waarbij leerlingen personages moeten helpen door de opdrachten uit te voeren. Bij gamification blijft het bestaande lesmateriaal onveranderd.

Game-based learning draait de boel om. Uitgangspunt bij game-based learning is een (bestaand) spel waar vervolgens lesstof bij wordt ontwikkeld.

Ondanks overeenkomsten,verschillen gamification en game-based learning op een fundamenteel niveau van elkaar, doordat er een heel andere didactische filosofie aan ten grondslag ligt. Dat wil niet zeggen dat het onderscheid altijd zwart-wit is. In de praktijk blijkt dat game-based learning, mede door de hoge ontwikkelkosten, vooral gebruik maakt van een game dat al in de winkel ligt. Wanneer de directe leefomgeving van de scholier of leerling het uitgangspunt is, kiezen scholen veelal voor gamification.

Maar wat werkt nu beter? Lees daarvoor het hele artikel op SCHOOLiT.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Wilfred Rubens (redactie) 09-06-2019

Gepersonaliseerd leren heilige graal?

Veel ronkende verhalen over gepersonaliseerd leren op. Lastige is een gebrek aan eenduidige definities. Wilfred Rubens beschrijft gepersonaliseerd leren als het gebruik maken van de karakteristieken van lerenden om hen specifieke, relevante en adaptieve leerervaringen te bieden.