Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van TinQwise | 08-04-2019 | Article Rating | (0) reacties

Soft skills leren met virtual reality. Samenwerking Schouten & Nelissen en TinQwise Immersive

Soft skills leren met virtual reality. Samenwerking Schouten & Nelissen en TinQwise Immersive

Leer- en ontwikkelspecialist Schouten & Nelissen en creatief bureau TinQwise Immersive bundelen hun krachten. Vanaf nu is het mogelijk om soft skills in virtual reality te trainen én objectief te meten.

Schouten & Nelissen traint jaarlijks meer dan 10.000 professionals in soft skills. Van persoonlijke effectiviteit tot leiderschapsvaardigheden en leren omgaan met stress en werkdruk. Evelien Wintermans, learning en development specialist bij Schouten & Nelissen zoekt continu naar nieuwe manieren om soft skills effectiever te trainen. Evelien: “Virtual Reality is een aantrekkelijk middel om gedrag te veranderen als je het goed inzet. Maar we wilden meer. We zochten ook naar een ander belangrijk aspect om de ontwikkeling van soft skills te stimuleren. Namelijk: feedback. En bij die didactische wens startte de technologische uitdaging. Zo kwamen we in contact met TinQwise Immersive.”

Ontspannen presenteren in VR
Jean-Luc Laval van TinQwise Immersive: “Wij zijn gespecialiseerd in ervaringen waar je van leert. Wij zien virtual reality niet als het ultieme doel, maar als een manier om je leerdoel te bereiken door te ervaren. Voor ons was de vraag: Hoe kunnen we iets subjectiefs als feedback objectief maken? In dat geval is VR heel erg geschikt, juist omdat je alles kunt meten.” Schouten & Nelissen besloot om te beginnen met een veelgevraagde training: Ontspannen presenteren. Jean-Luc: “We hebben samen gekozen wat we wilden trainen en meten en dat zijn we op maat gaan maken.”

In de app Ontspannen presenteren in VR sta je in een grote zaal die gevuld is met publiek. Het publiek reageert in real-time op jouw performance. Spreek je te zacht? Dan zal het publiek vragen of het wat harder kan. Spreek je te eentonig? Dan zal het publiek zich hierover uitspreken. Kijk je niet genoeg naar de aanwezigen? Dan wordt de zaal rumoerig. De levensechte ruimte in combinatie met het interactieve publiek bezorgt je hetzelfde gevoel als in een echte zaal.

Objectieve feedback

De applicatie geeft daarnaast een objectief oordeel over elke presentatie. Jean Luc: “We meten bijvoorbeeld of en hoe lang je het publiek aankijkt tijdens de presentatie, hoe hard of zacht je spreekt en of je intonatie verandert tijdens de presentatie. Aan het einde van de presentatie krijg je al deze informatie gepresenteerd in een aantal grafieken en in de vorm van een heatmap. Deze heatmap geeft je op een visuele manier inzicht in jouw kijkrichting.”

Evelien: “Deelnemers ervaren tijdens het trainen met VR de spanning die ze normaal gesproken ook hebben bij het geven van een presentie. Daardoor kunnen we nόg effectiever trainen. Dat is wetenschappelijk aangetoond. We kijken daarom nu ook naar andere soft skills die we met behulp van VR kunnen gaan trainen.”

Meer over de Ontspannen presenteren in VR training vind je bij TinQwise Immersive en bij Schouten & Nelissen.

 

 


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Geen artikelen gevonden

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.