Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Advertorial | 12-03-2019 | Article Rating | (0) reacties

ATEX Awareness training online volgen bij ATEXcertificaat.nl

ATEX Awareness training online volgen bij ATEXcertificaat.nl

Elk jaar komen er op de werkvloer wel een paar explosies voor. Die leiden niet altijd tot dodelijke slachtoffers, maar veroorzaken doorgaans wel fikse materiële schade. Om ervoor te zorgen dat mensen die werken in een omgeving met verhoogd explosiegevaar veilig hun werk kunnen doen, zijn er Europese richtlijnen voor explosieveiligheid: ATEX 153 en ATEX 114.

De afkorting ATEX staat voor het Franse ‘ATmosphères EXplosibles’, of te wel ‘explosieve atmosferen’. Een explosieve atmosfeer ontstaat als een brandbare stof (gas, damp, nevel of fijnstof) zich kan mengen met lucht. In combinatie met een ontstekingsbron kan dit leiden tot levensgevaarlijke explosies.

Toetsen en certificeren
De Europese regels met betrekking tot werken in een omgeving met een verhoogd explosierisico zijn vastgelegd in de richtlijnen ATEX 153 en ATEX 114. Werkgevers moeten er op grond van de Arbowet voor zorgen dat hun medewerkers beschermt zijn tegen explosiegevaar. Hierbij helpt het ATEX-systeem, dat is ontwikkeld om organisaties met een verhoogd explosierisico te toetsen en te certificeren.

ATEX 153
De ATEX 153 richtlijn draait om het realiseren van een explosieveilige werkomgeving, zodat medewerkers tijdens hun werk aan explosierisico’s worden blootgesteld veilig hun werk kunnen doen. De richtlijn ATEX 153 bevat eisen waarmee werkgevers kunnen zorgen voor explosieveilige arbeidsomstandigheden, bijvoorbeeld het tegengaan van lekkages van brandbare stoffen, ervoor zorgen dat er geen explosieve atmosfeer kan ontstaan en – als die tóch ontstaat – ontsteking ervan onmogelijk maken.

ATEX 114
De richtlijn ATEX 114 bevat eisen voor alle elektrische en mechanische apparaten en beveiligingssystemen die worden gebruikt in een omgeving waarin een mogelijk explosieve atmosfeer kan ontstaan. Apparatuur die voldoet aan de ATEX 114 norm moet veilig kunnen functioneren in een ATEX-omgeving, zonder de eventueel aanwezige explosieve atmosfeer te ontsteken.

ATEXcertificaat.nl
Volgens de ATEX 153 richtlijn moeten werkgevers ervoor zorgen dat hun werknemers veilig kunnen werken in de gedeeltes van het bedrijf met een verhoogd explosierisico. In het kader daarvan moeten werkgevers ervoor zorgen dat medewerkers beschikken over de juiste kennis op het gebied van explosieveiligheid. ATEXcertificaat.nl, een initiatief van Kiwa-onderdeel VCANederland, verzorgt daarom een groot aantal ATEX-opleidingen, van laagdrempelige basistrainingen tot cursus voor specialisten die zich bezighouden met het onderhoud van ATEX-apparatuur.

ATEX awareness e-learning

Een van de basistrainingen van ATEXcertificaat.nl is de ATEX awareness e-learning. Deze e-learning is bedoeld voor medewerkers die niet dagelijks met explosiegevaar te maken hebben maar zich wél bewust moeten zijn van de gevaren en risico’s van explosies. De ATEX awareness e-learning van ATEXcertificaat.nl is gebaseerd is op de internationale norm IECEx 05 module 000 en kan helemaal online worden gevolgd. De e-learning wordt afgesloten met een eindtoets die leidt tot het ATEX Awareness certificaat.

Meer weten over ATEX of ATEX-opleidingen? Check https://www.atexcertificaat.nl/.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Vacatures in de markt

Column

0 reacties
Van de Redactie 16-12-2022

e-Learning na de pandemie

Hoe zal e-learning zich ontwikkelen, nu de Corona-pandemie geleidelijk afneemt.