Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 03-06-2015 | Article Rating | (0) reacties

Gebruik van video in corporate learning

Gebruik van video in corporate learning

De afgelopen periode heeft e-Learning.nl een aantal keren aandacht besteed aan kritische geluiden over het gebruik van video als leermiddel. Op de Amerikaanse site eLearningIndustry komt Marek Hyla deze week met een artikel waarin de vraag wordt gesteld waarom  ‘good examples’ zoals TED, Lynda en Coursera niet zomaar zijn te vertalen naar bedrijfsopleidingen (de kwalificatie ‘goed voorbeeld’ is voor rekening van Marek Hyla).

Hyla geeft een overzicht van de problemen die hij bij zijn klanten tegenkomt:

  1. video’s vragen vaak veel netwerkcapaciteit. Niet elk bedrijfsnetwerk is daarop ingesteld. Met het risico dat het primaire proces gevaar gaat lopen.
  2. de ontwikkelkosten van viceo’s zijn over het algemeen veel hoger dan meer ‘traditionele content’.
  3. het updaten van statische content als tekst en plaatsjes is veel gemakkelijker dan het maken van een nieuwe versie van een video.
  4. in gebruik zijn video’s minder flexibel dan tekstgebaseerde content. Even snel door het materiaal bladeren om te kijken waar het over gaat, is bij video een stuk moeilijker.
  5. de ‘toegang’ tot video kan om meerdere redenen lastig zijn. Zo moet er in een werkomgeving minimaal een koptelefoon zijn, om collega’s niet te storen.
  6. het maken van video is relatief gemakkelijk geworden, mede dankzij de goede beeldkwaliteit die smartphones tegenwoordig leveren. Maar goede beeldkwaliteit betekent niet automatisch ook goed didactisch materiaal. Een klassikale les is nel opgenomen. Maar een ‘pratend hoofd’ begint al binnen 5 minuten te vervelen.

Hyla’s opsomming van ‘challenges’ snijdt hout. De oplossingen die hij aandraagt, hebben jammer genoeg een hoog open deur-gehalte:


“Such a medium should be used in these situations which reinforces benefits and decreases barriers and threats. We should also prepare videos with proper engagement from all perspectives: subject matter, instructional design and development.”

 

Bron: eLearningIndustry.com

Eerder verschenen op e-Learning.nl:

Video's niet beter dan hoorcollege

Video niet zo’n effectief leermiddel?

Duizend woorden in één beeld?


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.