Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Harm Weistra (hoofdredacteur) | 08-05-2015 | Article Rating | (3) reacties

Video niet zo’n effectief leermiddel?

Video niet zo’n effectief leermiddel?

LinkedIn koopt Linda.com, een opleider die gebruik maakt van video-tutorials. Onderwijs en opleidingen lijken in de ban van flipped classroom, waarbij de uitleg niet meer door een docent in de klas plaatsvindt, maar vaak wordt vervangen door online video’s. Kortom, de video als leermiddel lijkt niet meer te stuiten en lijkt de panacee voor alle problemen die we bij face-to-face opleidingen denken waar te nemen. Maar de Australische promovendus Derek Muller komt in zijn onderzoek tot een genuanceerdere conclusie. Hij trekt in twijfel of video wel zo’n effectief middel is.

Bij het leren gaat het er om dat de lerende wordt uitgedaagd om de aangeboden stof actief te verwerken. Passief consumeren van de video’s, leidt tot een hoog ‘o ja-gehalte’; het stimuleert de lerende niet om er over na te denken. Of, zoals Muller concludeert: “those ‘clear, concise and easy to understand’ expository videos that abound in science education do not appear to be particularly effective in teaching science”. Hij stelt verder: “videos with dialogue that address the underlying misconceptions students bring to science seem to be more educationally effective”.


Uiteindelijk gaat het om communicatie en het uitdagen van de lerende om actief met de stof aan de slag te gaan. Het principe van flipped classroom doet dat ook. De stof wordt (meestal) per video aangeboden, waarna de klassikale tijd wordt benut om de stof te verwerken. Maar als Muller gelijk heeft en als van de videolessen amper iets blijft hangen, dan zal de docent/begeleider in de klassikale bijeenkomsten toch weer worden gedwongen om de mispercepties uit de weg te ruimen en dan staat zij/hij toch weer klassikaal les te geven.


De redactie moest denken aan de recente column van Hans de Graaf: Duizend woorden in één beeld? De Graaf concludeert eveneens: “video is tegelijkertijd erg passief en dat is nou weer níet zo best voor het leereffect”. De oplossing die hij voorstelt: interactieve video. Hij schrijft: “Door de kijker te betrekken bij wat er in de video gebeurt, kun je het leereffect vergroten”. Deze opmerkingen die hij 3 maanden geleden op e-Learning.nl maakte, lijken te worden bevestigd door het promotieonderzoek van Muller.


Muller lost het probleem van de weinig effectieve video op door niet een pratende docent te laten zien, maar door een dialoog in te bouwen in de video (voorbeeld op YouTube). “In this new video, the student talked about his misconceptions, giving the teacher a chance to offer correct physics explanations”. De dialoog die volgens Muller aanwezig moet zijn in de aangeboden video, vertaalt hij naar twee acteurs die in de rol van docent en student in de video praten over de stof. Er is dialoog, maar nog steeds niet tussen de lerende en de aangeboden stof. In tegenstelling tot de oplossing die De Graaf voorstel, gaat het in de oplossing van Muller nog steeds over een lerende die de video passief kan consumeren. De oplossing die De Graaf voorstelt, gaat er vanuit dat de lerende actief bij de video wordt betrokken.


Nu video een steeds grotere vlucht lijkt te nemen in onderwijs en opleiden, lijkt het een goed idee om een promovendus aan het werk te zetten die de effectiviteit van de door De Graaf voorgestelde oplossing gaat vergelijken met ‘traditionele video’s’ en de ’dialoog video’s’ van Muller. Het Australische onderzoek lijkt een mooie basis om op voort te bouwen. De oplossing van De Graaf lijkt de moeite van het onderzoeken waard. Wellicht dat met de ‘misconceptions georienteerde’ oplossing van Muller, gecombineerd met de interactieve oplossing van De Graaf een belangrijke volgende stap kan worden gezet.


Bron: The Journal, transforming education through technology.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Sherif El Boushy
Van Sherif El Boushy | 09-05-2015
Een goed voorbereide video presentatie doet veel.
Een goede docent nog meer.
Als je die 2 combineert krijg je "krachtvoer".
En natuurlijk zal een scheut persoonlijk contact een goede bijdrage opleveren.
Een hoge mate van blendedness zal steeds meer van belang zijn indien:
-de zelfstandigheid van de cursist afneemt
-de motovatie ban de cursist afneem
-de video's minder van kwaliteit zijn

Charl Giesen
Van Charl Giesen | 15-05-2015
Een docent met een krijtje voor de klas, is dat nog effectief? De huidige generatie jeugd leert anders dan wij kennissenioren. We gaan naar een tijdperk waarin tekst=OUT en beeld-IN. We zappen, swypen en liken. De meeste likes op Facebook worden gegeven aan afbeeldingen en video's. En ook het 140 characters Twitter, schuift op naar beeld en video functionaliteit. Teksten zijn "boring" en worden door de jeugd nauwelijks meer gelezen. User generated video komt in een geaccepteerde fase, de tijd dat video's nog een hoge kwaliteit moesten hebben is voorbij. Mensen willen naar real life video, geen dure AV producties met muziekdeuntjes op de achtergrond. Dit leeft en beleeft al niet meer. Mensen willen een videobeleving als gefilmd vanuit het karretje in de achtbaan. En dan het liefst met al het geschreeuw erbij, want ook dat is onderdeel van de beleving.

Het succes van video zit niet in de beeldkwaliteit, maar in het instructional design en de toepassing ervan binnen leren. Behoefte om over dit onderwerp een keer verder van gedachte te wisselen? c.giesen@xprtyz.nl


Harm Weistra (hoofdredacteur)
Van Harm Weistra (hoofdredacteur) | 15-05-2015
We moeten oppassen in de valkuil te stappen dat leren altijd fun moet zijn. Leren is vaak lastig, boring en 'time consuming'. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. Welke (hulp)middelen we ook toepassen.
Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.