Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van HEMA academie | 23-04-2015 | Article Rating | (0) reacties

Inspireer om te blijven leren

Inspireer om te blijven leren

Blog door Ruben Timmerman

Het wordt voor werkgevers belangrijker dat werknemers continu blijven leren. Functies veranderen steeds sneller en de benodigde skills veranderen net zo snel. Er wordt meer flexibiliteit verwacht van medewerkers en meer eigen verantwoordelijkheid op het gebied van opleiding en ontwikkeling. Niet iedereen heeft echter dezelfde ambities of duidelijke leerdoelen voor ogen. Leren in jouw bedrijf laagdrempeliger maken, kan medewerkers op weg helpen. Door hen te faciliteren en inspiratie te bieden bijvoorbeeld.

4 tips die inspireren tot leren:

shutterstock_1745392071. Organiseer bijeenkomsten
Communiceer over wat er zoal gebeurt op het gebied van leren binnen de organisatie. Door medewerkers te laten vertellen over de dingen die zij hebben geleerd, krijgen zij de kans om collega’s te inspireren. Het is met name zinvol om bijeenkomsten te organiseren als de kennis voor een grotere groep collega’s relevant is. Zo zorg je ook voor interne uitwisseling van kennis.

2. Deel succesverhalen
Het verspreiden van succesverhalen kan ook inspireren tot leren. Vraag aan medewerkers op verschillende posities eens of zij er verslag van willen doen als zij iets nieuws leren of iets ondernemen op dit gebied. Dit kan collega’s op ideeën brengen. Ook kun je artikelen delen waarin verschillende stappen om tot ontwikkeling te komen worden beschreven. Deel bijvoorbeeld een stappenplan voor het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan of POP of een artikel waarin mogelijke carrièrepaden worden toegelicht.

shutterstock_1526124323. Stimuleer interne kennisdeling
Door veel aandacht te besteden aan de overdracht van kennis binnen en tussen afdelingen wordt het rendement van opleidingen verhoogd. Je kunt hierbij denken aan Train de Trainer-concepten. Organisaties hebben vaak veel ervaring en vakexperts in huis. Door hen beschikbaar te stellen voor vakinhoudelijke kennisoverdracht of het beantwoorden van vragen vanuit de organisatie, kunnen andere medewerkers ook van hun vakkennis profiteren.

4. Bied ruimte
‘Waar ligt je passie?’ ‘Wat vind je echt leuk om te doen?’ Door medewerkers deze vragen voor te leggen en hen vervolgens de ruimte te bieden zelf te ontdekken op welk gebied zij zich verder willen ontwikkelen, zorg je ervoor dat zij enthousiast aan de slag gaan. Wijs hen bijvoorbeeld op persoonlijkheidstests of bied hen de mogelijkheid op een andere afdeling rond te kijken of zelfs mee te draaien. Zo krijgen zij een beter beeld van hun eigen mogelijkheden en die van het bedrijf. Het organiseren van een summer school kan ook effectief zijn. Hierin krijgen medewerkers in de zomermaanden de mogelijkheid om een kortdurende training of cursus te volgen. Dit kan behalve tot directe kennis of vaardigheden ook tot nieuwe inspiratie leiden voor verdere ontwikkeling.

Om medewerkers op weg te helpen met leren is het naast inspireren ook belangrijk om hen te stimuleren en faciliteren. Bovenstaande en meer tips vind je daarom in de gratis whitepaper ‘Motiveren tot een leven lang leren’.

Ruben Timmerman Springest

Ruben Timmerman
Springest

 

Door Ruben Timmerman


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.