Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 09-01-2019 | Article Rating | (0) reacties

Diversificatie MOOCs zet door, maar groei vlakt af

Diversificatie MOOCs zet door, maar groei vlakt af

Class Central heeft zoals elk jaar onlangs een rapport gepresenteerd met cijfers over deelname aan massive open online courses. Deze rapportage illustreert m.i. dat de groei in deelname aan het afvlakken is en dat de diversiteit op het gebied van MOOCs toeneemt.

Enkele gegevens uit de rapport van Class Central zijn:

  • Verleden jaar hebben voor het eerst meer dan 100 miljoen lerenden deelgenomen aan MOOCs.
  • Het aantal nieuwe deelnemers aan minimaal één MOOC bedroeg in 2018 20 miljoen. Dat is 3 miljoen minder dan in 2017.
  • Het aantal deelnemers dat betaalt voor bijvoorbeeld een certificaat neemt waarschijnlijk toe (edX verstrekt schijnbaar geen recente informatie over omzet). Coursera heeft in 2018 bijvoorbeeld 140 miljoen dollar verdiend.
  • Coursera is met 37 miljoen lerenden verreweg de grootste aanbieder.
  • Meer dan 900 onderwijsinstellingen hebben zo’n 11.400 MOOCs aangeboden of aangekondigd. In 2018 werden 2000 MOOCs voor het eerst aangeboden (tegenover 2500 in 2017). Het aantal deelnemers per MOOC neemt af. Coursera heeft het aanbod aan MOOCs verleden jaar fors opgeschoond.
  • Het aantal te verkrijgen online diploma’s is sterk gestegen (15 in 2017, 47 in 2018). Een aantal hiervan is overigens nog niet te verkrijgen, maar vooralsnog aangekondigd.
  • Bij Futurelearn zijn ‘MOOC-based degrees’ niet goedkoper dan regulier online en face-to-face onderwijs. Veel van hun gecertificeerde MOOCs betreffen korte programma’s.
  • Inmiddels zijn er 630 microcredentrial programma’s van 10 verschillende types. Twee types domineren de markt van microcredentials (Coursera’s Specializations and edX’s Professional Certificates).

De rapportage van Class Central illustreert m.i. ook dat een aantal van de oorspronkelijke kenmerken van MOOCs -grootschalige deelname, gratis toegankelijk- steeds minder prominent aanwezig zijn.

Duurzame financiering

Een ander voorbeeld van de toenemende diversificatie van MOOCs is de recente aankondiging van edX dat men zich -net als Coursera- gaat richten op ‘MicroBachelors’. Je kunt daarbij certificaten stapelen tot een bachelordiploma. De prijs bedraagt 10.000 dollar.

Volgens Inside Higher Ed worstelt edX overigens met de duurzame financiering van MOOCs (dit is van oudsher een belangrijk aandachtspunt). edX lijkt nog steeds meer geld uit te geven dan er binnenkomt (de meest recente cijfers zijn van 2016). Studenten kunnen daarom voortaan een individuele cursus niet langer voor onbepaalde tijd gratis volgen. Bovendien zijn alle beoordeelde assessments voortaan alleen toegankelijk voor studenten die betalen.

Een aantal commentatoren wijst er in het artikel van Inside Higher Ed op dat het heel complex is om een balans te vinden tussen gratis content weggeven en voldoende inkomsten genereren uit betaalde inhoud en andere services. MOOCs blijken bijvoorbeeld in onvoldoende mate toe te leiden naar betaalde programma’s om de investering in de ontwikkeling van een MOOC te rechtvaardigen.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Vacatures in de markt

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.