Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Atrivision | 20-01-2015 | Article Rating | (0) reacties

E-learning die beklijft

E-learning die beklijft

Helaas wordt de inhoud van een training nog wel eens vergeten. Hoe dat kan? De vijf belangrijke redenen op een rij:

 

1. De informatie landt überhaupt niet bij de cursist. Bijvoorbeeld doordat de cursist geen reden ziet om dit te leren, of omdat er te veel informatie tegelijk wordt gepresenteerd.

 

2. Dat wat we als laatst geleerd hebben, onthouden we het beste. Het zit nog vers in het geheugen en zorgt ervoor dat oude informatie moeilijk blijft hangen (retroactieve inhibitie). Andersom kan het echter ook: nieuwe informatie over een onderwerp dat al in het geheugen zit, is lastig te onthouden als de oude informatie heel sterk is (proactieve inhibitie).

 

3. Alleen als er betekenis gegeven wordt aan dat wat moet worden geleerd, vindt diepe verwerking plaats. Ontbreekt die betekenis, dan wordt de informatie alleen oppervlakkig verwerkt en dus snel weer vergeten. 

 

4. Wat versus hoe: het brein onthoudt iets beter wanneer niet alleen maar het ‘wat’ wordt uitgelegd. Door het hoe en waarom ook te bespreken, weet het brein dat het belangrijk is en wordt het onthouden.

 

5. Informatie die weinig gebruikt wordt, vervangt het brein door informatie die je wel nodig hebt.

 

De grote vraag is nu: hoe voorkom je dat het geleerde vergeten wordt? Bij Atrivision hanteren we voor e-learning ontwikkeling een leerconcept dat gebaseerd is op didactische principes die aansluiten bij de manier waarop volwassenen leren.

>> Lees in onze blogpost per punt onze oplossing voor e-learning modules die wel beklijven. 


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.