Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 06-09-2018 | Article Rating | (0) reacties

Technische universiteiten sluiten populaire studies

Technische universiteiten sluiten populaire studies

De technische universiteiten van Delft en Eindhoven kunnen door geldgebrek de groei van het aantal studenten niet meer aan. Beide universiteiten kondigen daarom nieuwe studentenstops aan. De TU Delft overweegt zelfs om opleidingen te sluiten als de overheid niet financieel bijspringt. De TU Eindhoven gaat het aantal bacheloropleidingen met een maximum aantal studenten, volgend collegejaar uitbreiden van vier naar zeven of acht, afhankelijk van de definitieve studentenaantallen die in oktober bekend zijn. Het gaat onder andere om de studies werktuigbouwkunde, bouwkunde en waarschijnlijk ook wiskunde.

Universiteitenkoepel VSNU schaart zich achter de noodkreet en roept het kabinet op om de €850 mln die universiteiten toekomt vanwege de stopgezette basisbeurs eerder uit te keren. Dit extra geld voor onderwijs zou de eerste pijn kunnen verlichten.

De technische universiteiten zijn de afgelopen jaren fors gegroeid. Door buitenlandse studenten aan te trekken. En omdat opeenvolgende kabinetten universiteiten hebben gestimuleerd om techniekopleidingen te promoten, vooral onder vrouwen. Veel universiteiten hebben daar gehoor aan gegeven. Zo is de TU Delft in tien jaar tijd gegroeid van 15.800 studenten naar 24.000 dit jaar. Eindhoven rekent dit collegejaar op 12.000 studenten, versus 6500 in 2008. Vorig studiejaar kwam 20% van de Delftse studenten uit het buitenland. In Eindhoven was dat 12%.

 

Dit is een samenvatting van een artikel uit Het Financieele Dagblad.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.