Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van HEMA academie | 23-09-2014 | Article Rating | (0) reacties

De fasen van on- of zekerheden?

De fasen van on- of zekerheden?

Een online scan invullen om te kijken waar je staat in de ontwikkeling van een taak? Ben jij een beginner of een gevorderde? Je zou zeggen dat je zonder scan dat ook kan bedenken, maar toch helpt de scan Stages of Concern om bewust te kijken naar de fase waar je je in bevindt én hoe je in die bepaalde fase geholpen kan worden. 

shutterstock_152612432Wanneer je aan een nieuwe taak begint, loop je een aantal verschillende fasen door naarmate je de taak meer ontwikkelt. Deze fasen zijn te voorspellen en brengen verschillende onzekerheden met zich mee. In elke fase heb je andere behoeften waarnaar je verlangt. Een nieuwe taak kan zijn: leren fietsen of je rijbewijs halen maar ook in je werk bijvoorbeeld het maken van een planning. De scan Stages of Concern bekijkt in welke fase je je bevindt en welke onzekerheden of behoeftes je hebt in deze fase. Er bestaan 5 verschillende fasen:

  • shutterstock_52772137Fase 1: Gericht op jezelf: hoe overleef ik?
  • Fase 2: Gericht op je taak: hoe doe ik het goed?
  • Fase 3: Gericht op de ander: mensen zijn belangrijk
  • Fase 4: Gericht op impact: en nou moet het anders
  • Fase 5: Gericht op de essentie: hoe kan ik dit delen

Nu denk ik dat het mogelijk is om zonder de scan te bepalen in welke fase je je op dit moment bevindt in bijvoorbeeld je werk.

Wanneer je net aan een nieuwe baan bent begonnen, stel ik me voor dat je fase 1 en fase 2 aan het doorlopen bent. Fase 1 is voor de echte beginner die de taken, zijn collega’s en de cultuur moet leren kennen. Fase 2 komt wanneer je taken al iets meer geautomatiseerd zijn, je kent de processen beter en je weet bij wie je moet zijn. In fase 3 zit je meer in de coachende rol zowel voor jezelf als voor de mensen om je heen. Wat wil jij bereiken en hoe kan je andere mensen helpen. Je bent bezig met het proces en niet de taak. Wanneer je hoger op komt en alles gezien hebt, komt fase 4: wat kan ik veranderen? Experimenteren, leren en je ervaring in kunnen zetten bij nieuwe ideeën. Als laatste fase, kennis delen, ben je meer bezig met het ‘bestaan’ en hoe je anderen iets kan meegeven.

Waarom dan deze scan invullen als je zelf kan bepalen in welke fase je zit?

shutterstock_145132672Zoals bij vele scans zijn er veel zaken best bekend bij jezelf wanneer je de uitkomst op papier ziet. Maar deze zaken zijn vaak onbewust en worden naar boven gehaald wanneer je een scan doet. Je wordt bewuster waar je staat en hoe je anderen in beweging kan krijgen zodat ze jou kunnen helpen. Zo ook bij de scan Stages of Concern. Het goede aan deze scan is dat er wordt uitgelegd waar je nu staat, wat je kan, maar ook hoe je geholpen kan worden. Vooral het laatste kan een goede uitgangspositie zijn voor bijvoorbeeld een gesprek met je leidinggevende. Het is belangrijk om je weten waar je bent in je ontwikkeling en waar je behoeftes liggen.

Geschreven door Judith Fledderus

Ben je benieuwd naar de scan Stages of Concern en gelijk de vragenlijst invullen? Klik hier en start online met de scan Stages of concern.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.