Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Harm Weistra (hoofdredacteur) | 26-09-2014 | Article Rating | (2) reacties

Jane Hart’s top-100 learning tools

Jane Hart’s top-100 learning tools

Jane Hart heeft haar ‘Top 100 Tools for Learning 2014’ gepubliceerd. In samenwerking met de lezers van haar weblog Learning in the Modern Social Workplace komt zij jaarlijks met dit overzicht. Het gaat niet noodzakelijkerwijs om tools die als learning-tool worden verkocht. Jane Hart inventariseert de tools die door haar lezers worden gezien als behulpzaam of onontbeerlijk voor hun leren.

 

Twitter staat voor het zesde jaar op de eerste plaats; gevolgd door Google Docs/Drive en YouTube, die vorig jaar ook op plaats 2 en 3 stonden. De top drie bestaat uit producten/diensten die niet door specifieke leveranciers van e-learning-producten worden aangeboden. Sterker nog Moodle, het eerste ‘echte’ e-learning-product staat op plaats 12, gevolgd door Articulate, de e-learning auteursomgeving, op plaats 21.

 

De lijst van Jane Hart laat elk jaar weer zien dat e-learning veel breder is dan de enge definitie die nog vaak wordt gebruikt. Bij de enge benadering gaat het om de meer formele kant van het leren: het opleiden en trainen van mensen. De lijst van Jane Hart weerspiegelt het 80-20 principe voor informeel leren, zoals al jarenlang gepropageerd door Jay Cross.  Of – de modernere variant – het 70/20/10-model for Learning and Development.

 

Verder valt het op dat Coursera op plaats 38 nog steeds het meest populaire MOOC-platform is. Een andere populaire aanbieder van e-learning – Kahn Academy – is te vinden op plaats 40. iPads en Apps zijn gezakt naar plaats 47, wellicht ook omdat afzonderlijke apps nu zelf op de lijst staan, waardoor deze verzamelcategorie minder stemmen krijgt. En als het gaat om leermanagementsystemen (LMS) dan wel elektronische leeromgevingen (ELO), de eerste is Blackboard Collaborate op plaats 71 (gezakt ten opzichte van vorig jaar), alhoewel Blackboard Learn op de 91e plaats de feitelijke ELO is (dit jaar eveneens verder gezakt). Canvas – een nieuwe generatie LMS – is op plaats 78 nieuw op de lijst. EasyGenerator - een in Nederland ontwikkelde auteursomgeving - staat dit jaar op plaats 87 eveneens voor het eerst op de lijst.

 

De lijst van Jane Hart is te vinden op haar website.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

R. Mulder
Van R. Mulder | 22-09-2014
Wij als Nederlandse e-learning vendor zijn erg trots dat we dit jaar in de lijst zijn gekomen! Voor meer informatie: www.easygenerator.com
Harm Weistra (hoofdredacteur)
Van Harm Weistra (hoofdredacteur) | 22-09-2014
Gefeliciteerd ! Goede ontwikkeling.
Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.