Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 22-06-2018 | Article Rating | (0) reacties

Virtual reality als trainingstool

Virtual reality als trainingstool

De inzet van virtual reality (VR) is enorm in opkomst. Ook binnen opleidingen en trainingen. Wat is de kracht van die technologie en waar moet je op letten als je aan de slag gaat met VR-toepassingen voor cursussen en trainingen?

Het vakblad Computable sprak recent in Hannover tijdens het techfestival CeBIT 2018 met Lukas Kuhlendahl, mede-oprichter van VR-studio Weltenweber uit Düsseldorf.

Wat is volgens jou de kracht van VR?

“Zodra je een VR-bril draagt, wordt je hele gezichtsveld vervangen door een virtuele wereld waar je interactie mee hebt. Als mensen met behulp van VR iets leren, dan raken ze er ook emotioneel bij betrokken. Met virtual reality komen emoties ook beter over dan met afbeeldingen of video's. Degene die de VR-applicatie gebruikt, ervaart echt wat hij leert. We creëren dus een wereld waarin de gebruiker via gamification wordt ondersteund om de beste leerresultaten te bereiken. 

Kun je een voorbeeld geven van hoe jullie klanten VR inzetten? 

“Voor een leverancier van auto-onderdelen hebben we een toepassing gemaakt die nieuwe medewerkers helpt bij het trainen met gevaarlijke machines. De gebruikers kunnen hun eerste ervaringen met de machines opdoen in de virtuele werkplaats en uitproberen of ze het zien zitten om in deze branche aan de slag te gaan.

Er is geen kans op ongelukken door verkeerde bediening op de virtuele machines en de werkelijke machines lopen geen risico om beschadigd te raken. Het is ook mogelijk om met nieuwe machines te trainen voordat ze in het bedrijf worden geïnstalleerd of met machines die zich op een compleet andere locatie bevinden. Vooral voor jongere doelgroepen, de digital natives, is VR een nuttig hulpmiddel om stages en onderwijs te verbeteren.”

Wat levert dat op? 

“We proberen interne processen te verbeteren en kosten te besparen. Studies hebben aangetoond dat mensen die een nieuwe handeling via VR hebben getraind hun gedrag ook sneller aanpassen in de reële wereld, 80 procent van de geleerde inhoud werd zelfs na een jaar nog onthouden. Omdat we elke denkbare omgeving kunnen creëren, voelt het aan alsof ze ter plaatse zijn. We kunnen zelfs simulaties maken op basis van historische data of toekomstige scenario’s schetsen. Zaken die abstract zijn zoals gegevens en processen kunnen we simuleren in een driedimensionale wereld.”

Bron: Computable


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Geen artikelen gevonden

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.