Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van HEMA academie | 25-06-2014 | Article Rating | (0) reacties

Excelleren in het onderwijs

Excelleren in het onderwijs

Excelleren in het onderwijs

Lentiz noemt als speerpunt het altijd willen werken aan kwaliteitsverbetering, van zowel het onderwijs als van de mensen. “Medewerkers krijgen bij ons 10% van hun tijd om te werken aan ontwikkeling volgens een persoonlijk opleidingsplan (POP). Dit moet wel afgestemd zijn op het strategisch beleid en op het meerjarenplan van de organisatie”, geeft HRM manager Hanneke Visser aan: “Hierin spelen de vragen ‘Hoe leren we van elkaar en hoe kunnen we nog meer leermomenten creëren’ een grote rol.” 

Lentiz academy

shutterstock_1110589902Anne van Dam, coördinator Lentiz academy, vult dit aan: “Via de Lentiz academy bieden wij interne trainingen aan over actuele thema’s in het onderwijs maar ook over bijvoorbeeld Excel, Office en het Lentiz Portaal. Alle trainingen zetten we Lentiz breed uit. Dit gebeurde in eerste instantie alleen klassikaal. Vervolgens kunnen medewerkers in het Lentiz Bekwaamheidsdossier aangeven op welke manier ze bevoegd en bekwaam zijn. Het leuke daaraan is dat docenten en stafmedewerkers van verschillende locaties met elkaar in contact komen.”

Motiverende leercultuur

Eens in de zes weken organiseert Lentiz een professionaliseringsdag voor het MT. Het onderwijskundig leiderschap speelt daarin een rol maar ook de ontwikkeling van de MT-leden zelf. “Met het MT leggen we de basis voor een motiverende leercultuur”, vertelt coördinator Van Dam: “Als leidinggevende is het belangrijk het aanbod van de Lentiz academy te bespreken en hierover met de medeweker in gesprek te gaan.

Intervisie en thema’s

Lentiz vindt intervisie belangrijk voor het MT, de leidinggevende en de medewerkers. Van Dam licht dit toe: “Veel locaties doen aan intervisie. Intervisie is één van de belangrijkste aspecten van leren en ontwikkeling. Door een casus te bespreken ga je met elkaar in gesprek over actuele thema’s en oplossingen. Hierdoor zijn medewerkers bezig met hun eigen ontwikkeling en dat is uiteindelijk ons doel. Hanneke Visser vult aan: “Het aanbod van de Lentiz academy is altijd gerangschikt naar de thema’s uit het strategisch meerjarenplan. Zoals ‘goed en uitdagend onderwijs’, ‘aantrekkelijke werkgever’ en ‘samenwerking en kennisuitwisseling’”.

Pilot Lentiz academy online

Tijdens de pilot van de Lentiz academy online heeft Lentiz een half jaar getest met het online aanbieden van trainingen. Visser: “Mijn idee is dat je elke mogelijkheid aan moet bieden om shutterstock_39158581medewerkers te laten leren. Er zijn altijd medewerkers die ondanks het huidige klassikale aanbod het lastig vinden om  in de leerstand komen. Die collega’s willen we graag  uitdagen en motiveren om  meer leermomenten te creëren. Doordat de Lentiz academy online de mogelijkheid biedt om altijd en overal een training te volgen, zien we dat collega’s dit nu nog sneller en vaker doen. Tussentijds kan de training altijd even gestopt worden, voor een vergadering of iets anders, en later weer opgepakt worden. Dit maakt de Lentiz academy online heel flexibel en volledig aan te passen aan het werkschema van de medewerkers. De pilot bleek een succes en daarom hebben besloten deze online vorm van leren voort te zetten naast de klassikale vorm.”

Onderwijsgericht aanbod

Hanneke_RIC6881HR

De afgelopen drie jaar is de Lentiz academy van een breed aanbod naar een op onderwijsgericht aanbod gegaan. Visser: “Wij willen ons aanbod gaan vastzetten op belangrijke thema’s in het onderwijs en daar steeds twee à drie nieuwe onderwerpen aan toevoegen in plaats van steeds met een totaal nieuw aanbod komen. Dit kan nu off- en online.”

Hanneke Visser
HRM manager Lentiz  onderwijsgroep


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.