Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 14-02-2018 | Article Rating | (0) reacties

Kun je leren presenteren dankzij virtual reality?

Kun je leren presenteren dankzij virtual reality?

Een jaar of vijftien geleden was de heersende opvatting dat e-learning gebruikt kon worden voor het vergaren van kennis, maar niet voor het ontwikkelen van vaardigheden. De laatste jaren hebben online videotoepassingen, simulaties en serious games laten zien dit geen correcte veronderstelling is. Vandaag de dag wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor virtual reality voor het ontwikkelen van vaardigheden.

Ik heb in dit verband bijvoorbeeld VR-toepassingen op het gebied van reanimeren gezien of augmented reality applicaties waarbij je leert een motorblok te assembleren.

Maar hoe zit het bijvoorbeeld sociale vaardigheden zoals leren presenteren?

Femke Hovinga schrijft in dit verband over onderzoek dat HU-onderzoeker Stan van Ginkel doet naar mondeling presenteren. Van Ginkel heeft ontwerpprincipes voor succesvol presenteren geformuleerd en naar de waarde van feedback gekeken. Daarbij heeft hij ook gebruik gemaakt van een VR-bril (de HTC Vive) voor het ontwikkelen van presentatievaardigheden.

De presentator presenteert dan met de VR-bril op voor een virtuele groep. De virtuele groep reageert daarbij op de presentatie. Ze maken bijvoorbeeld geluid als zij zich vervelen. Na afloop ontvangt de presentator analytische feedback, onder meer op gedrag.

Volgens Femke Hovinga staat het VR-programma in de kinderschoenen. Desalniettemin zijn de eerste resultaten veelbelovend te noemen:

  • De proefpersonen ervoeren het programma als even waardevol als de groep die les kreeg van een docent.
  • De mondelinge presentatievaardigheden van deze groep waren eveneens verbeterd.
  • De feedback van het VR-programma werd als gedetailleerd en analytisch ervaren, terwijl feedback van een docent als constructief en positief werd ervaren.

Als je je realiseert dat dergelijke VR-toepassingen van zeer recente datum zijn, dan is deze uitkomst inderdaad hoopgevend. Het zal best ingewikkeld zijn om een dergelijk programma te ontwikkelen. Als het echter gaat om niet zeer veranderlijke vaardigheden zoals mondeling presenteren, dan is het de investering wel waard.

De schaalbaarheid van toepassing neemt bovendien toe als VR-toepassingen zoals de HTC Vive goedkoper worden.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.