Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van SkillsTown | 27-12-2017 | Article Rating | (0) reacties

Zo implementeer je succesvol een online academie

Zo implementeer je succesvol een online academie Voor veel organisaties is het een uitdaging om een online academie succesvol te implementeren. Want om medewerkers in de leerstand te krijgen, is meer nodig dan enkel de lancering van een online academie. SkillsTown deed reeds honderden implementatietrajecten. Lisan van der Lee, implementatie consultant bij SkillsTown deelt haar ervaringen en tips.

 

Meetbare doelstellingen

Om te kunnen beoordelen of je academie een succes is, moet je eerst de succesfactoren vaststellen. Het leren zelf moet een middel zijn om de prestaties van je organisatie te verhogen. Jouw doelstellingen moeten dus gekoppeld zijn aan de prestatieresultaten. Wil ik hogere verkoopcijfers? Of wil ik een aantrekkelijke werkgever zijn en zorgen dat minder mensen de organisatie verlaten? Maak de doelstellingen zo concreet mogelijk, op deze manier geef je richting aan je online academie en heb je een duidelijke stip op de horizon.

Draagvlak van de juiste personen 

De meest cruciale factor in de implementatie van een online academie is draagvlak van de mensen in de organisatie. Om je online academie tot een succes te maken, heb je de juiste mensen om je heen nodig. Dit zijn zowel mensen die jou kunnen ondersteunen in je project als de ambassadeurs binnen de organisatie. Deze mensen kunnen ook anderen in de organisatie in beweging krijgen om te werken aan hun ontwikkeling. Het is belangrijk om vooraf goed na te denken welke personen je om je heen gaat verzamelen om de academie tot een succes te maken. Dit zijn over het algemeen de mensen die invloed uit kunnen oefenen op de mensen of processen binnen de organisatie. Betrek deze personen al in een vroeg stadium bij jouw plannen. Ga met mensen in gesprek over hun behoeften en uitdagingen, zodat je hier zo goed mogelijk op aan kan sluiten.

De juiste content

Om een keuze te maken in de content, is het belangrijk dat je in kaart hebt gebracht wat je doelstellingen zijn en waar de behoeften in de organisatie liggen. Op die manier kun je gericht op zoek naar de juiste content die je in je online academie beschikbaar gaat stellen. Dit kan gaan om algemene vaardigheden, zoals effectief communiceren of samenwerken in een team. Daarnaast kun je de online academie perfect inzetten als borging voor organisatie specifieke kennis. Maak op een laagdrempelige manier je eigen content die geheel aansluit op de wensen en behoeften van je eigen organisatie.

Blended learning

Om een optimaal leerrendement te behalen, kun je de online academie koppelen aan face-to-face leervormen, blended learning. Door deze leervormen goed op elkaar aan te laten sluiten, kunnen beide vormen effectiever worden ingezet. Zo kunnen cursisten voorafgaand aan een training de theorie bijvoorbeeld via een online module aangeboden krijgen, waardoor de trainingstijd effectiever ingericht kan worden.

Professionele afspraken

Als leidinggevende mag je verwachtingen van je medewerkers hebben op het gebied van leren en ontwikkelen. Daarom is het belangrijk dat leidinggevenden intensief betrokken worden bij de online academie. Zij moeten een duidelijke visie hebben op leren voor individuele medewerkers, de afdeling of de gehele organisatie. De ontwikkelingsdoelstellingen van de leidinggevenden moeten een centrale plek in de academie krijgen, zodat zij hierop kunnen sturen. Door deze focus worden mensen in beweging gebracht om te werken aan hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Communiceer over de academie

De lancering van de online academie kun je beschouwen als een productlancering. Het is belangrijk dat je hier op zoveel mogelijk manieren aandacht aan schenkt. Maak bijvoorbeeld een teaservideo, publiceer een interview of deel een flyer uit. Gebruik hier de verschillende communicatiekanalen voor die voorhanden zijn binnen de organisatie.

Daarnaast kun je een momentum creëren waarop je al je medewerkers op een feestelijke manier vertelt dat ze de mogelijkheid krijgen om aan hun ontwikkeling te werken. Bij voorkeur gebeurt dit met zoveel mogelijk medewerkers tegelijk en waar nodig op meerdere locaties. Hierbij kunnen workshops gegeven worden, kan er gebrainstormd worden over persoonlijke leerdoelen of een feestelijke opening gehouden worden.

Blijf ook na de lancering regelmatig communiceren over de academie. Kies verschillende momenten door het jaar waarop je communiceert over de academie. Publiceer bijvoorbeeld cijfers over het gebruik van de academie of zet een actieve gebruiker van de academie eens in het zonnetje.

Blijf doorontwikkelen

Om aan de organisatiebehoeften te kunnen blijven voldoen, is het belangrijk dat de academie steeds in ontwikkeling blijft. Thema’s die binnen de organisatie relevant zijn, moeten ook centraal worden gesteld in de academie. Een relevante wetswijziging kan bijvoorbeeld terugkomen in een online seminar in de academie. Door actuele content aan te blijven bieden, hebben medewerkers een goede reden om vaker een kijkje te nemen in de academie.

Blijf focussen
De rode draad in dit verhaal is: blijf op allerlei manieren aandacht houden voor de academie. Dankzij deze aandacht en focus, blijven medewerkers alert en blijf je als organisatie hun ontwikkeling stimuleren.

Meer weten over het implementeren van een online Academie? Neem vrijblijvend contact op met SkillsTown.

Lees hier het originele artikel: https://www.skillstown.com/succesvol-een-online-academie-implementeren/


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

02-02

Leren met puzzels

Door: Let’s Learn!

Achtergronden aanbieders

Vacatures in de markt

Column

0 reacties
Van de Redactie 16-12-2022

e-Learning na de pandemie

Hoe zal e-learning zich ontwikkelen, nu de Corona-pandemie geleidelijk afneemt.