Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van aNewSpring | 21-09-2017 | Article Rating | (0) reacties

Wat de VUCA?

Wat de VUCA? Het is 18 april 2017. Tijdens Next Learning in Den Bosch komen dertig professionals samen om te bepalen wat de rol is van learning & development (L&D) in de wereld anno nu. De wereld die zo snel verandert en waar zo lastig vat op te krijgen is. Welke taak heeft L&D in zo’n wereld nu eigenlijk?


Een VUCA wereld

De snel veranderende wereld wordt ook wel omschreven als een VUCA wereld. Waar staat VUCA voor? VUCA is de afkorting van volatile, uncertain, complex, ambiguous. In het blog over VUCA van Ger Driesen lees je hier meer over. Ger Driesen is ook degene die de werksessie heeft opgezet en gefaciliteerd tijdens Next Learning.

En toen was er het VUCA Learning Manifesto

Het doel van de sessie was om het VUCA Learning Manifesto te maken dat de uitgangspunten en waarden weergeeft en daarbij sturend is over hoe L&D professionals het beste waarde kunnen toevoegen. Op die manier komen organisaties en professionals het best tot hun recht in een VUCA wereld.  De werkwijze was simpel: er werden twee groepen gemaakt die verschillende opdrachten hadden. Groep één kreeg de taak de uitgangspunten te inventariseren van het manifesto terwijl groep twee zich boog over de waarden. De output werd uitgeschreven en vervolgens op de wand geplaatst. Met het plaatsen van een beperkt aantal stickers werd vervolgens de top 5 / top 10 bepaald.


De output (het VUCA Learning Manifesto) vind je op http://vucalearningmanifesto.org/
Leren cruciaal in een VUCA wereld

Wellicht een open deur maar leren is een deel van het antwoord hoe iemand zich staande kan houden in een snel veranderende wereld. L&D professionals kunnen hierin de leiding nemen. Het zou daarbij goed zijn de teugels een beetje te laten vieren en niet alleen te kijken naar welke leerdoelstellingen afgevinkt moeten worden maar om juist te kijken naar wat iemand nodig heeft en daarbij gebruik te maken van alle nieuwe mogelijkheden die de VUCA wereld biedt. Want hoewel verandering in eerste instantie vaak een gevoel van weerstand oproept kunnen we juist die verandering ook gebruiken om nieuwe leervormen te ontwikkelen.


Welke nieuwe effectieve leervormen zullen ontstaan gaan we ontdekken met de groeiende groep enthousiasteling die zich hebben aangesloten bij het VUCA Learning Manifesto.Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.