Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Marcel de Leeuwe (redactie) | 14-10-2013 | Article Rating | (0) reacties

Beleef slavenreis online

Beleef slavenreis online

De reis van slavenschip De Eenigheid vond plaats van 1761-1763. Online is de reis nu te volgen. Gedurende het verloop worden er meer elementen toegevoegd.

De prachtige site toont originele materialen zoals een scheepsboek en geeft ook nog de mogelijkheid om gegevens aan te vullen. Het leuke is dat de site groeit als de reis vordert. Dit project duurt dan ook tot 2015.

De basis vormt een kaart (eigendom van het Norman B. Leventhal Center in de Boston Public Library) waar je op navigeert. Dit ziet er fantastisch uit en werkt ook mooi.

Archief van de MCC

De handel in tot slaaf gemaakte Afrikanen was de ‘core business’ van de MCC, de Middelburgse Commercie Compagnie. Van 1732 tot 1803 kocht de MCC 31.095 tot slaaf gemaakte Afrikanen met de bedoeling hen te verkopen in West-Indië. Het archief van de MCC wordt beheerd door het Zeeuws Archief en staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Digitalisering van het Zeeuws Archief

Van de slavenreizen hield de MCC schip voor schip en reis voor reis een afzonderlijke administratie bij. Boekhouding, scheepsjournalen en correspondentie. In het archief van de MCC is deze uiterst gedetailleerde administratie van de slavenhandel vrijwel volledig en intact aanwezig. Dat maakt dit archief wereldwijd tot een uiterst zeldzame bron.

Het Zeeuws Archief wil het complete archief van de MCC digitaliseren en daarna online publiceren. Dankzij de steun van Metamorfoze, Nationaal Programma voor het Behoud van het Papieren Erfgoed, kan een begin gemaakt worden. Het digitaliseringsproject is in juni 2012 van start gegaan. De eerste gedigitaliseerde archiefstukken zullen naar verwachting in 2014 online toegankelijk zijn.
Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.