Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Bespeak | 15-09-2017 | Article Rating | (0) reacties

Bespeak presenteert nieuw recept om het horecavak te leren

Bespeak presenteert nieuw recept om het horecavak te leren

Foto’s zo kleurrijk en helder dat je de dranken en gerechten bijna kunt proeven. Stap-voor-stap uitleg en illustraties waardoor je gelijk aan de slag kunt. Interviews die je inspireren. Films die laten zien hoe het moet. Dat vind je in de nieuwe, verfrissende lesmethode die Bespeak voor en met Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) heeft ontwikkeld.

Bespeak en SVH namen samen een duik in het diepe: er moest een compleet nieuwe lesmethode komen voor kok en gastheer/-vrouw niveau 2 en 3. Een methode die de best mogelijke leermiddelen biedt om het horecavak in de vingers te krijgen. Een methode waarin de theorie zo tastbaar is door de manier van schrijven, de fotografie en de illustraties, dat de student gelijk de ingrediënten uit het boek wil pakken om het zelf te gaan doen. Een methode met het ambacht als hoofdsmaak. In totaal acht theorieboeken, tien werkboeken en 175 uur e-learning. Het gaat dus over leermiddelen voor een opleiding van twee tot vier jaar! De extra uitdaging? Er was maar iets meer dan een jaar de tijd om alles te ontwerpen, te ontwikkelen en uit te geven. En dat is gelukt! De verkoop van de leermiddelen is ver boven verwachting: leerlingen bestellen massaal de nieuwe leermethode en de eerste reacties zijn overweldigend.

 

Hans Heemsbergen, docent keuken ROC van Amsterdam:
“Andere docenten zijn jaloers op ons!”

Arno Sanders, docent keuken Summa Collega:
“Dit past heel goed bij onze visie: we laten studenten zelf ontdekken. Ze lezen de boeken diagonaal en kijken vooral naar beeld.”Het beroep staat centraal

Studenten kok en gastheer/-vrouw zijn praktisch ingesteld en willen vooral de handen uit de mouwen steken. Met de nieuwe lesmethode hoeven ze niet meer stil te zitten: het beroep is het uitgangspunt. We bieden een stevige basis van theorie en praktijk door leermiddelen te mixen. We combineren theorieboeken, werkboeken, een online leeromgeving en een assortimentstrainer.


De mix is de kracht

Ieder leermiddel heeft zijn eigen kracht en samen vormen ze een sterk geheel. Zo leggen de theorieboeken visueel het ‘hoe’ en ‘waarom’ uit. De werkboeken zijn doe-boeken waarmee de student de theorie op school of in het leerbedrijf oefent. In de online leeromgeving kan de student altijd en overal actief oefenen met de stof en vaktechnieken bekijken. Binnen deze omgeving vindt de student ook de assortimentstrainer: een tool die een overzicht biedt van alle producten in het assortiment en waarmee de student productkenmerken kan oefenen. SVHhorecatalent.nl werkt op smartphone, tablet en pc. Met deze mix werken de studenten toe naar het kunnen uitvoeren van complexe handelingen waarbij geleerde kennis en houdingen benodigd zijn en worden toegepast.

 

 

Examenproof

De SVH-examens voor kok en gastheer/-vrouw niveau 2 en 3 gaan uit van het beroep, het kwalificatiedossier en de verwachtingen uit de branche. De lesmethode en examens sluiten naadloos op elkaar aan en zijn dekkend voor de eindtermen. Met de oefentoetsen in de online leeromgeving kunnen studenten zich extra goed voorbereiden op hun examens.

Ingrediënten voor de nieuwe lesmethode


Over Bespeak en SVH

Bespeak is in 2006 opgericht vanuit de ambitie om vakonderwijs naar een hoger niveau te tillen. Wij vinden dat (toekomstige) vakmensen recht hebben op het best mogelijke onderwijs en dat ze ook plezier moeten beleven aan het leerproces. Onderwijs moet leiden tot bekwame en trotse (toekomstige) medewerkers binnen een vak. Bespeak is uniek in de breedte van haar dienstverlening en innovatieve productontwikkeling. We verzorgen het hele traject: van advies, ontwerp en ontwikkeling tot en met implementatie en exploitatie. Niets is ons te gek. www.bespeak.nl

SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) zet zich in om de vakbekwaamheid te vergroten in de horeca. Samen met partners uit het onderwijs, de politiek en het bedrijfsleven ontwikkelt SVH examens en leermiddelen, leggen ze de kwaliteitseisen van de branche vast en waarborgen ze kennis door het afnemen van examens. Daarbij staat vakmanschap centraal. www.svh.nl

Die passie voor vakmanschap en de drive om studenten zo goed mogelijk op te leiden is wat Bespeak en SVH met elkaar verbindt. We hebben daarom de handen ineen geslagen en de afgelopen anderhalf jaar samen een nieuwe lesmethode voor kok en gastheer/-vrouw (mbo niveau 2 en 3) ontwikkeld. Daar zijn we trots op!

Voor meer informatie of een interview:
Marije Mentink, manager klant en markt
Telefoonnummer: 06 8161 7294
E-mailadres: m.mentink@bespeak.nl

www.bespeak.nl


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.