Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Job Bilsen | 16-04-2013 | Article Rating | (0) reacties

E-learning event 2013 – Liveblog van Keynote

Het E-learning event heeft dit jaar de ondertitel: The Next Step, Faciliteren van online leren… durft u het aan? Tijdens dit event zal e-learning.nl live verslag doen van enkele sessies.

De keynote Dale J. Stephens rekent dan ook direct af met het bestaande formele schoolsysteem. Dale, een jonge ‘unschooled’ entrepreneur start zijn bevlogen betoog met de dramatische cijfers van de werkloosheidscijfers in amerika: 22,5% van de jongeren tot 25 jaar mét diploma op zak heeft er op dit moment geen baan.

Dale noemt dit niet exemplarisch voor alleen Amerika, maar ziet dit overal ter wereld gebeuren. Hij zet vraagtekens bij de waarde van deze diploma’s en stelt dat unschooling de oplossing kan zijn voor dit probleem.


“Never let my schooling get in the way of my education” – Mark Twain


Tijdens de keynote staat Stephens stil bij verschillende onderzoeksresultaten die het huidige schoolsysteem niet ten geode komen. Het zijn er teveel om in dit liveblog over te nemen maar de boodschap is duidelijk. Unschooling is geen slechte optie. Dale pleit ervoor de individuele lerende meer ruimte te geven. “Je kunt naar school gaan of niet, maar als je niet gaat wordt je door de samenleving veroordeeld en ben je gedoemd te mislukken.”


Na zijn betoog waarin hij het traditionele onderwijssysteem stapje voor stapje afbreekt, komt hij met voorbeelden van bekende alternatieven. Ook hier steekt hij zijn mening niet onder stoelen of banken: “Videos are booooooooring”. De online kennisvideo-sites als Ted.com, Coursera dragen volgens hem niet bij aan effectief leren. Er mist interactie met de lerende en dat is volgens hem hard nodig om te leren. We moeten dus vooral niet denken dat het publiceren van video’s de volledige functie van universiteiten kan overnemen. Ik moet meteen denken aan De Universiteit van Nederland waar Alexander Klöpping vanaf september jaar mee start. 


Hij noemt quora.com en openstudy.com al voorbeelden van online communities waarin leren kan worden gefaciliteerd en waar de interactie central staat. Met name de sociale interactie op deze platforms is sterk aanwezig. Naast de online beweging noemt Dale ook de mogelijkheid om offline kennis te delen. Waarom niet met iemand bij Starbucks koffie drinken die dezelfde online cursus volgt?


Als het aan Stephens ligt gaan we langzaam over op het ontmantelen van universiteiten en wordt het onderwijs gedecentraliseerd. De lerende krijgt dus de volledige verantwoordelijkheid. Hoe de wereld er dan uit zou kunnen zien kunt u lezen in zijn boek: Hacking your education.


Dit liveblog geeft slechts een paar highlights weer van Dale’s Keynote.  Meer informatie over Dale Stephens?

http://en.wikipedia.org/wiki/Dale_J._Stephens

http://www.uncollege.org/

http://www.uncollege.org/book/
Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 07-05-2022

Hoe de pandemie ons leren veranderde

De corona pandemie heeft een grote invloed op onze manier van leren. Helma van den Berg deelt haar mening.