Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 30-01-2013 | Article Rating | (0) reacties

Duits als het nieuwe Esperanto?

“Deutsch lernen mit Social Media” Grappig, een Engelse term in een Duitstalige titel die gaat over Duits leren! Over het algemeen hebben Engelse termen hier een eigen Duitse tegenhanger.

De presentatie werd verzorgd door twee medewerkers van die Deutsche Welle, André Moeller en Barbara Syring. Direct aan het begin van hun presentatie een nieuwe verrassing: ik kende Die Deutsche Welle enkel als media-organisatie, maar het blijkt dat ze ook het verspreiden van de Duitse taal als kerntaak hebben. Dat doen ze via hun DW Akademie waar ook bijvoorbeeld hun journalisenopleiding onder valt, en meer specifiek via het multimediale programma Deutsch lernen. Voor jongeren is er het Community D portal.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van sociale media zoals Facebook, maar gaat het vooral om een slime mix van ‘oude’ en ‘nieuwe’ media die elkaar versterken. Zo worden soap series op TV en op YouTube gekoppeld aan taalopdrachten op Facebook, waar vervolgens in peer groups feedback op wordt gegeven. ‘Storyteling’ met inzet van diverse media is een belangrijke strategie om vooral de jeugd te betrekken, en die lijkt dan ook de belangrijkste doelgroep van het programma te vormen.

Wat heb ik van deze presentatie geleerd?

In nog geen half uur kwam er erg veel voorbij, maar ik ga zeker hun website nog eens grondig uitpluizen. Mijn eerste gedachte als Hollander toen ik hoorde over DW’s kerntaak om taaltraining te geven was ‘Inburgeringscursus in land van herkomst’. Helemaal mis dus. Vooral op Community D vormen jongeren de doelgroep. De activiteiten daar kunnen prima door docenten in hun lessen Duits gebruikt worden lijkt me, ook in Nederland ......

En als je docent er niets mee doet, kan je als leerling altijd nog op zoek naar die leuke Duits twitterende jongen in Brazilie of dat leuke meisje in Zweden. 

Bijdrage van Eric Kluijfhout


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.